Közélet

Szlávik János: a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek 40-45 százaléka meghal

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában beszélt arról, hogy emelkedett a második hullámban azoknak az aránya, akiket nem lehet megmenteni, a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek 40-45 százaléka ugyanis meghal.

Szlávik János kifejtette, hogy a tavaszi hullámban ezeknek a betegeknek mintegy 30 százaléka hunyt el, ez a szám a második hullám alatt emelkedett, az ő intenzív osztályukon most, a második hullám alatt már az itt kezelt betegek 40-45%-a meghal.

Képünk illusztráció, MTI/Sóki Tamás

Míg korábban meg lehetett határozni, hogy valaki családi vagy tömegrendezvényen fertőződött meg, addig ma már a közösségi terjedés a jellemző, és nem lehet pontosan tudni, hogy ki hol kaphatta el a vírust. Szlávik hozzátette, sajnos az is előfordulhat, hogy olyan személyt érint a fertőzés, és kerül miatta kórházba, aki vigyázott, és pontosan betartotta a járványvédelmi szabályokat, ebből a főorvos szerint az látszik, hogy ma már bárki elkaphatja a koronavírust.

A betegek egyre idősebbek és egyre súlyosabb állapotba kerülnek, és így nem tudják kizárni azt, hogy egyre többen halnak majd meg. A fekvőbeteg osztályokon a kórházban a betegek 5-10 százaléka hal meg a vírus miatt Szlávik János tájékoztatása szerint, de azt látni kell, hogy ahogy telnek a hónapok, egyre idősödnek a betegek. Az átlagéletkor most megközelíti az 50-60 évet – tette hozzá.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb