Közélet

Gulyás Gergely: Magyarország 36 milliárd forintnyi oltóanyagot kötött le, a veszélyhelyzet február 8-ig tart

Pénteken kezdetét veszi az országos, rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális és nevelési intézményekben dolgozók kerülnek sorba – jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

KEZDETÉT VESZI A TESZTELÉS

A kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni. A miniszter közölte: a tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik.

36 MILLIÁRD FORINTNYI OLTÓANYAGOT KÖTÖTT LE MAGYARORSZÁG

Mintegy 12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le Magyarország, ez több mint 36 milliárd forintba kerül majd – közölte csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzék, ezért mindenkivel tárgyalnak, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud. Az a kapacitás, amelyből Magyarország rendelni tud a kínai és az orosz vakcinán kívül, mintegy 12 millió adag oltóanyagot jelent, három gyártónál. Ahogy lesz rá lehetőség, megrendelik és kifizetik ezeket. Az összes adag ára több mint 36 milliárd forint – jelezte a miniszter.

Fotó: MTI

JÖVŐ SZERDÁN DÖNTENEK AZ ÚJABB SZIGORÍTÁSOKRÓL

A miniszter a járványügyi szigorításokat firtató kérdésre leszögezte: a jövő szerdai kormányülésen értékelik ismét a helyzetet, és hoznak újabb járványügyi intézkedéseket, már amennyiben szükség lesz rá. Előre nem tud az esetleges szigorításokról felelősen nyilatkozni. Ha viszont mindenki betartja a szabályokat, akkor nem lesz szükség újabb szigorításokra.

Jelezte: nagyon szeretnék elkerülni, hogy a középiskolákban már bevezetett digitális munkarendet az általános iskolákban, különösen az alsó tagozaton, be kelljen vezetni, hiszen az már a szülők munkába járását is kedvezőtlenül érintené. Ha azonban a járványhelyzet mégis megkívánja, akkor ezt az árat is vállalják, bár ez semmiképp nem cél. Kitért arra is, hogy jelenleg elegendő a pedagógusok létszáma, ám ha olyan mértéket ölt a járvány az iskolákban, hogy nem lesz elég szakember, akkor „a semminél jobb”, ha diplomaszerzéshez közel álló pedagógus hallgatókat is bevonnak az oktatásba.  Hangsúlyozta: december 11-éig még kisebb magánszállások sem fogadhatnak vendégeket, ezen nem terveznek enyhíteni. Közölte azt is: a kaszinók azért lehetnek nyitva – azok is csak este 7-ig -, mert ott biztosított a távolságtartás.

Fotó: portfolio.hu

AZ INGÁZÓK FOKOZOTTAN FIGYELJENEK

Gulyás Gergely kérte a napi rendszerességgel Ausztriába járó dolgozókat, hogy fokozottan tartsák be a védekezési szabályokat, mert a fertőzések területi elhelyezkedésénél azt látni, hogy az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén, ahol a napi ingázások száma rendkívül magas, ott kifejezetten rosszak a fertőzöttségi adatok.

A VESZÉLYHELYZET EGYELŐRE 2021. FEBRUÁR 8-IG TART

A november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályát főszabály szerint 2021. február 8-ig az Országgyűlés döntése alapján meghosszabbították, ugyanakkor teljesen egyértelmű a rendeletben az az alkalmazási szabály, amely ezeket a rendelkezéseket 2020. december 11-ig rendeli alkalmazni – mutatott rá a miniszter. Hozzátette: nem tudják, hogy meg kell-e majd hosszabbítani ezeket, de a kormány minden esetben tájékoztatja a nyilvánosságot a döntésekről. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy a napokban szűrhetőek le először a múlt kedden bevezetett intézkedések tapasztalatai.

A RÁKOS BETEGEK NEM SZENVEDNEK AZ ELLÁTÁSBAN HIÁNYT

580 koronavírusos beteg fekszik intenzív ágyon. A szabad kapacitás mintegy 1700 intenzív ágy, ami szükség esetén bővíthető. Kiemelte: a rákos betegek ellátása nem szenvedhet hátrányt. Kemoterápiás kezelés azért maradhat el, mert fokozott veszélyt jelenthet arra, akinek a koronavírus miatt legyengült a szervezete.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha megtelnek a holttestek tárolására szolgáló hűtőtermek, Gulyás Gergely azt mondta: az operatív törzs és a temetkezési szolgáltatók is képesek kezelni a helyzetet.

Fotó: Szabó Dávid

AZ INGYENES PARKOLÁS KÖNNYÍT A MINDENNAPOKON

Elmondta, az ingyenes parkolással megkönnyítik a mindennapi munkába járást, mivel így sokan nem tömegközlekedéssel, hanem autóval mennek dolgozni. A többség nem autópályán jár dolgozni, ezért az autópálya-matrica ingyenessé tétele hozzájuk képest “legfeljebb kicsiny csoportnál” jelentene a járványügyi védekezés szempontjából előnyt.

AZ IPARŰZÉSI ADÓT IS TÁRGYALJÁK

Gulyás Gergely azt mondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának van javaslata az iparűzési adó csökkentésére és eltörlésére is, de írásban nem érkezett ilyen a kormányhoz. Ha a kiszállított ételek áfájának csökkentéséhez hasonló döntés születik, “meg fogjuk ismertetni a nyilvánossággal” – tette hozzá.


   

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb