Közélet

Operatív törzs: folyamatos az intézményi dolgozók tesztelése, bizonyos betegségek növelik a szövődmények kockázatát

Az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján beszámoltak arról, hogy folyamatos az intézményi dolgozók tesztelése, ezzel kapcsolatosan az első eredmények jövő hétre várhatóak, megtudtuk, hogy bizonyos betegségek, mint az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás esetén, valamint a dohányzók körében nagyobb a szövődmények kockázata, illetve kiderült, hogy az elmúlt 24 órában 664 emberrel szemben járt el a rendőrség a maszkviselés hiánya miatt.

FOLYIK A TESZTELÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN

Folyik a tesztelés az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben, az első eredmények jövő hét elején várhatók – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

György István közölte, az egészségügyi és szociális intézmények maguk végzik a tesztelést, az általános iskolákba, óvodákba, bölcsődékbe tesztelő csapatok mennek. Több mint kétezer egyetemista, valamint egészségügyi végzettséggel rendelkezők, például védőnők végzik a tesztelést, egy-egy csapat két egyetemistából, egy adminisztrátorból és egy gépkocsivezetőből áll. György István arról is szólt, hogy a tesztelés célja egyrészt az emberek életének, egészségének védelme, másrészt, hogy pontosabb képet kapjanak egyes szakmai csoportok átfertőzöttségéről.

A DOHÁNYZÁS, AZ ELHÍZÁS, MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS A CUKORBETEGSÉG ESETÉN NAGYOBB ESÉLLYEL ALAKULNAK KI SZÖVŐDMÉNYEK

A dohányosok körében nagyobb eséllyel alakulnak ki szövődmények, jelentette ki Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai ülésén, majd hozzátette, hogy az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is ugyanúgy szövődményeket okozhat. Fontos a beltéri levegő minőségére is figyelni, minél gyakrabban cserélni kell, a szellőztetés ugyanis csökkenti a fertőzés kockázatát.

Az országos tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy megítélése szerint kiválóan működnek az antigén tesztek. Elmondta, hogy látható egy kiugrás a mai adatokban, de a közeljövőben is lehetnek hasonló napok, hiszen folyamatos adatszolgáltatást kérnek, és az adatok már nagyon sok forrásból érkeznek az adatkezelő központba. A tisztifőorvos az antigén tesztektől elmondta, hogy tegnap 13 578 ilyen gyors szűrést végeztek el, amelyek a gyanús esetek diagnosztikája céljából történtek, nagyrészt háziorvosi kérésre.

AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN 664 SZEMÉLLYEL SZEMBEN INTÉZKEDTEK A MASZKVISELÉS HIÁNYA MIATT

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőri intézkedésekkel kapcsolatosan elmondta, az elmúlt 24 órában 664 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés hiánya miatt. Hatvan személyt figyelmeztettek, 518-ra viszont helyszíni bírságot szabtak ki, míg 38 személy ellen szabálysértési feljelentést tettek. A tömegközlekedési eszközökön 15, a bevásárlóközpontokban 33 személy ellen intézkedtek. Két vendéglátó üzletet zártak be: a VIII. kerületben egy fodrászatot, az V. kerületben pedig egy bisztrót ellenőriztek. Mindkét helyen rosszul viselték maszkot az ott dolgozók: előbbit egy hétre, utóbbit 30 napra záratta be a rendőrség. Az alezredes hozzátette: 259 személy szegte meg a kijárási tilalmat, így az elmúlt napon 8517-en kerültek házi karanténba.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Forrás: MTI/index.hu/koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb