Közélet

Operatív törzs: jövő héten dönt a kormány arról, lesz – e enyhítés a szabályokban karácsonykor

Jövő héten dönt a kormány a karácsonnyal kapcsolatban, tudtuk meg az operatív törzs mai online tájékoztatójából. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszámolt az oktatási intézményekben történő tesztelések eredményeiről, Kiss Róbert alezredes pedig a maszkviselési szabályok megszegéséről.

A KEVÉS POZITÍV TESZTEREDMÉNY AZT MUTATJA, HOGY A JÁRVÁNY LASSAN STABILIZÁLÓDNI KEZD

A cél az, hogy működjön az oktatás, ehhez szükséges a preventív magatartás – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs mai tájékoztatóján. Jelenleg 383 óvodában egy-egy csoportot érintően (13 százalék), és 191 óvodában (6 százalék) rendeltek el rendkívüli szünetet. 122 általános iskola van, ahol rendkívüli szünetet hirdettek a fertőzöttek miatt – mondta el Maruzsa Zoltán.

Arról is beszámolt, hogy a múlt héten zajlottak a célzott tesztelések az oktatási intézményekben. Az óvodai és általános iskolai dolgozók nagyjából 70 százaléka vett részt ebben. A tesztek 97%-a lett negatív, a kevés pozitív teszteredmény pedig azt mutatja, hogy a járvány lassan stabilizálódni kezd.

Fotó: infostart.hu

ENYHÍTENÜNK KELL AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER TERHEIT

Az ellátórendszer terhelésének csökkentése érdekében jelzőrendszert működtetnek, amely naponta mutatja az egyes egészségügyi intézményekben a betegek és a személyzet létszámát – közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Elmondta, változatlanul a járványgörbe ellaposítása a cél, enyhítve ezzel azt a rendkívüli terhelést, amely az egészségügyi ellátórendszerre hárul. Jelenleg 78 kórházban, minden aktív ellátást nyújtó fekvőbeteg-intézményben kezelnek már koronavírusos beteget, ezért a terhelés egyenletesebbé tétele érdekében olyan jelzőrendszert működtetnek, amely napi szinten jelzi, hogy hol mutatkozik hiány az ellátó személyzetben – ismertette. Az országos tisztifőorvos kitért arra is, hogy a kormány a jövő héten dönti el, a karácsonyi ünnepek idején milyen rendszabályok, higiénés feltételek lesznek érvényben.

KEDDEN 267 EMBERREL SZEMBEN INTÉZKEDTEK A RENDŐRÖK A SZABÁLYTALAN MASZKVISELÉS MIATT

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 267 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök kedden – közölte Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs mai tájékoztatóján. Elmondta, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta összesen már 10 177 rendőri intézkedés történt a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A rendőrök kedden a tízezer lakosúnál nagyobb települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségeinek megszegése miatt kedden 235 emberrel szemben léptek fel. Közülük 38 embert figyelmeztettek, 131 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, és 66 esetben szabálysértési feljelentést tettek – ismertette az alezredes. A maszkviselési szabályok be nem tartása miatt kedden a tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 11 emberrel, míg a kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontokban 21 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Forrás: MTI/origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb