Gasztro

Szörnyek és vegánok? Szegeden már ezzel a párosítással is találkozhatsz!

Szerencsére nem valami elvadult gasztronómiai szubkultúra szegedi megjelenéséről van szó, csupán arról, hogy az eddig is népszerű street food nagyágyú, a Pizzamonster már valódi vegán receptekkel is bővítette kínálatát.

VEGETÁRIÁNUS VAGY VEGÁN?

Míg a vegetarianizmus fogalma már több évtizede velünk él, a vegán kifejezéssel csak az elmúlt években kezdtünk el találkozni. Bár mindkét irányzat a húsmentes táplálkozásra helyezi a fő hangsúlyt, míg az előbbi inkább csak étkezési szokást takar, utóbbi már egy komplett életmódot jelent.

“Egyszerre életforma és döntés kérdése is vegánnak lenni. A vegetáriánusok bár húst nem fogyasztanak, állati eredetű fehérjéket és élelmiszereket ehetnek, így nem kell száműzniük asztalukról a tejet vagy a mézet. A vegán étrend viszont szigorúan elkerül minden állati eredetű táplálékot, így például a méz és a sajt sincs az összetevők között.” – árulta el Márton Norbert, a Pizzamonster vegán séfje.

MOST MÁR A PIZZAMONSTER IS KÉSZÍT 100%-BAN VEGÁN ÉTELEKET

A Pizzamonster nem hagyta, hogy az elmúlt időszak maga alá gyűrje: a tavaszi kijárási korlátozások időszakában megvendégelték a szegedi hősöket, júliusban pedig környezetszennyező csomagolásokat száműzve kapcsoltak környezettudatos szemléletre. Legújabb húzásuk pedig az, hogy a Vegazzo étterem séfjét, illetve receptjeit csatasorba állítva négyféle vegán pizzával és minden hétköznap 11:00 -15:00 között vegán menüvel is ellátják a szegedieket.

“Mi a konyhán kizárólag vegán alapanyagokkal dolgozunk, teljesen elszeparált eszközökkel főzünk, nincs keresztszennyeződés, nemcsak a serpenyőket és a sütőket használjuk külön, de a jövőben saját konyhán is főzünk. Szinte ugyanolyan ízvilágot ki tudunk alakítani, mintha bármilyen megkötöttség nélkül készítenénk el a fogásokat.” – tette hozzá Márton Norbert.

A kínálatban a vegán Bolognai és Margaréta pizza mellett a Csiperke és a Langalló is izgalmas ízvilágot ígér, a jövő heti menüben pedig kihagyhatatlan lesz a hétfői indiai csicseriborsóleves, a mexikói burrito vagy épp a thai sült tészta. És bár Norbi szerit ugyanolyan ízvilágot adnak vissza a receptek, mint a jól bevált fogások, a kedvencei közé mégis a rizottófélék tartoznak, amelyek elkészítésének tényleg csak a fantázia szabhat határt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb