Közélet

Engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását az Egyesült Államokban

A briteket követően az Egyesült Államokban is engedélyezték a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. A vakcina, amely megmentheti a világot Karikó Katalin, ex-szegedi kutató nevéhez kapcsolható.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) pénteken engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását az Egyesült Államokban. Az FDA 95 százalékos hatékonyságúnak minősítette az oltóanyagot – számolt be róla az Origo.

A vakcinát 16 éven felüliek kaphatják meg, elsőként pedig az egészségügyi dolgozókat és idősotthonok lakóit fogják beoltani. Donald Trump elnök elmondta, az oltás minden amerikai számára ingyenes lesz. Az amerikai kormány százmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát rendelt, ami 50 millió ember számára elegendő mennyiség. Várhatóan a vakcinát már a jövő hét elejétől alkalmaznák a kórházakban és az idősotthonokban.

A Pfizer/BioNTech-vakcinát elsőként az Egyesült Királyságban engedélyeztették, később Bahreinben, Kanadában és Mexikóban is megkapta a hatósági jóváhagyást, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölte, hogy ez az időpont még változhat – írja az Origo

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb