Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: Luca nap, télies időjárás, Jamie Foxx szülinap

A szokásosnál rövidebbre sikerült ez a hétvége, de nemcsak erről vagy a télies időjárásról lesz emlékezetes a vasárnap. Ma van december 13-a, azaz Luca napja, szóval a hölgyeknek ma tényleg tilos dolgozniuk! A vasárnapi reggeli mellé mi már bekészítettük a legtutibb infókat.

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

LucaOtília, Éda, Edda, Elza, Enid, Kenese, Lúcia, Luciána, Odília, Oresztész, Tília, Via, Víta, Vitália – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Luca napja. Lányoknak, asszonyoknak tilos ilyenkor dolgozniuk. Számos történet szól arról, hogyan büntette meg Luca azokat, akik szőni, fonni, varrni, mosni mertek az ő ünnepén.  Alig van olyan falu, ahol ne ismernék a Luca székéről szóló babonás történeteket. A lucaszéken készítője minden nap dolgozik valamit, úgy, hogy éppen Karácsony estéjére készüljön el. Akkor elmegy az éjféli misére, és ott megismeri a falu boszorkányait, mert ilyenkor szarvat hordanak. Utána azonban menekül haza, különben széttépnék a boszorkányok. Legjobb, ha mákot szór el az úton, mert a boszorkányok kötelesek a mákot felszedni, s így megmenekül a bosszújuktól.
  • 223 éve megszületett Heinrich Heine német költő és író.
  • 214 éve látta meg a napvilágot Ernst Werner von Siemens német feltaláló és gyáralapító.
  • 132 éve született Obermayer Ernő, Kossuth-díjas vegyészmérnök, mezőgazdász, a szegedi fűszerpaprika egyik neves nemesítője.
  • 92 éve megszületett Jack Tramiel lengyel származású amerikai üzletember, a Commodore számítógépek kifejlesztője.
  • 91 éves lett Christopher Plummer kanadai színész, A muzsika hangja és A bennfentes szereplője.
  • 67. születeésnapját ünnepli Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász, akiről a Magyar-vándor lólengés elemet elnevezték.
  • 53 szál gyertyát fúj ma el Jamie Foxx, a Minden héten háború, a Django elszabadul és a Miami Vice sztárja.
  • 43. születésnapját ünnepli Balsai Móni, Jászai Mari-díjas színésznő, a Liza, a rókatündér szereplője.

HŰVÖS LESZ A VASÁRNAP

Vasárnap még számíthatunk egy kis napsütésre Szegeden és térségében, hétfőtől azonban felhős, borús napok köszöntenek ránk. Szerencsére eső nem fog esni, a hőmérséklet akár a 9 fokot is elérheti.

MÁR SZÁLLÍTJA AZ AJÁNDÉKOKAT A SZEGED ELSŐ LIONS KLUB

Van még egy kis jóság ezekben a nehéz időkben is, le a kalappal a Szeged Első Lions Klub előtt! A szervezet élelmiszerekből és vegyi árukból álló csomagokkal varázsolja szebbé a karácsonyát 25 szegedi családnak.

PÁLYÁN A KOSARASOK

Vasárnap Szegeden pattog majd a labda, 18 órától hazai pályán ütközik meg a Szedeák a Péccsel. Ezzel egy újabb, korábbról elhalasztott mérkőzést pótolnak a fiúk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb