Közélet

Portfolio: csak oltásigazolással mehetünk majd be egy sor helyre Magyarországon

Szép, új világ? 2021 a Portfolio.hu cikke szerint arról szólhat, hogy egy sor szolgáltatást nem vehetünk majd igénybe a koronavírus elleni beoltottságunkat igazoló valamilyen jel (hivatalos igazolvány vagy QR-kód) megléte nélkül. Gulyás Gergely miniszter kedden arról beszélt a Kormányinfón, hogy „az oltási könyv fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban.”

GULYÁS GERGELY: “EGÉSZEN BIZTOSAN LESZNEK ILYEN SZABÁLYOK…”

A keddi Kormányinfón hangzott el a következő újságírói kérdés: “Lehetségesnek tartja-e a kormány, hogy lesz olyan szabályozás, amely különbséget tesz az emberek között aszerint, beoltatták-e magukat a koronavírus elleni vakcinával vagy sem? Lesz-e például vakcinaútlevél, vagy mondjuk egy mozi, színház, fesztiválszervező kikötheti-e, hogy a rendezvényt csak beoltott ember látogathatja? Esetleg a korlátozó szabályok alól mentesülhetnek-e a beoltottak?” A válasz így hangzott Gulyás Gergelytől: „Egészen biztosan lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, tehát az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett szerintem egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban. Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni, Magyarországon és külföldön egyaránt lehetnek ilyen szabályok.”

A teljes Kormányinfót egyébként itt tudod visszanézni, az ominózus kérdés és válasz 48:24-től érkezik:

FOCIMECCSRE, FESZTIVÁLRA, REPÜLŐGÉPRE CSAK OLTÁSIGAZOLÁSSAL – ÍME NÉHÁNY KÜLFÖLDI TERV

A portál egy sor külföldi példát hoz, amelyek még gyerekcipőben járnak, de már sejtetik, mi várhat a szegediekre (és persze az összes többi magyarra). Egyedi QR-kódot kaphatnak a mobiltelefonjukra azok a britek, akik megkapták a védőoltást, hogy ezzel vehessenek csak részt nagyobb sporteseményeken, színházi előadásokon és más rendezvényeken – jelezte a brit kormány a Daily Mail szerint, hozzátéve, a tervek még korai szakaszban járnak.

A világ legnagyobb jegyértékesítő platformja, a Ticketmaster a Billboard szerint azt tervezi, hogy a koncertek előtt ellenőrzi, hogy a résztvevők rendelkeznek-e a koronavírus elleni oltással. Ehhez szintén mobiltelefonos megoldást vezetnének be, ugyanakkor az oltásigazolás mellett a 24-72 órán belül elvégzett, negatív eredményű koronavírus-tesztet is elfogadnák.

A hollandok azt tervezik, hogy a fesztiválok és koncerthelyszínek meg kell, hogy különböztessék azokat, akiket már beoltottak a koronavírussal szemben azoktól, akiket még nem. Ezt Berend Schans, a Holland Koncerthelyszínek és Fesztiválok Szövetségének igazgatója nyilatkozta, hozzátéve: lehetőséget lát arra, hogy visszautasítsák az oltással nem rendelkező emberek belépését a fesztiválokra, és ezt javasolja is a szövetségük. 

Az ötlet megjelent a légitársaságoknál is. Az ausztrál Qantas bejelentette, hogy csak azok a külföldiek utazhatnak a fedélzetén, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcinát – számolt be róla a Portfolio.hu a CNN tudósítása alapján.

MEGLEPŐEN KEVÉS MAGYAR TERVEZI MAGÁT BEOLTATNI

A fenti tervekkel ellentétesen a megkérdezettek mindössze 14.9 százaléka válaszolt egyértelmű igennel arra a kérdésre, hogy tervezi – e beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfői felméréséből. Kategorikus nemet 35.6 százalék mondott, a felmérésben részt vevők 21.2 százaléka nem tudta vagy nem akart válaszolni, 28.3 százaléka pedig talánnal felelt.

Ha a fenti forgatókönyv megvalósulna, elég furcsa világ várna bennünket hamarosan Szegeden is, a Portfolio.hu cikkében említett kategóriákon végig zongorázva oltás nélkül nem mehetnénk be Mol-Pick Szeged meccsre…

Esélytelen lenne a SZIN-en csápolni…

…és bizony a Szegedi Szabadtéri Játékokról is lecsúsznánk:

Forrás: Portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb