Közélet

Megérkezett az újabb vakcina-szállítmány Magyarországra

Megérkezett az újabb vakcinaszállítmány a Dél-Pesti Centrumkórházba – számolt be róla az M1 Híradó tudósítója délelőtt 10 órakor. A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezett, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Megjött az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezett, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé – írja az Index.hu.

A most érkező oltóanyagokkal folytatódhat az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az egészségügyi dolgozókat a kórházi oltópontokon oltják, az idősotthonokba oltócsapatok érkeznek. Magyarország eddig minden a hazánkba érkezett vakcinát felhasznált.

Néhány hasznos infó a témában:

  • Az országban egyelőre 78 875 ember beoltására elegendő vakcina van
  • eddig 71 ezer oltást adtak be december 26. óta,
  • kedden újabb 47 385 személy számára jön Pfizer-vakcina, Modernából 7200 adag érkezik
  • A sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásában részt vevőket már beoltották
  • Az idősotthonokban is 6000-nél jár azoknak a száma, akik a magyarországi oltási terv második körében oltást kaptak, számuk folyamatosan nő
  • A védőoltás nem kötelező, de a szakemberek ajánlják. A vakcinára előzetesen lehet jelentkezni elektronikusan a vakcinainfo.gov.hu oldalán és postai úton is. Ez nem jelent kötelezettséget az oltásra, csak egy igényfelmérés. A vakcina továbbra is ingyenes és önkéntes.

Magyarország már eddig is 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) több tíz milliárd forint értékben. A kormány ezeken túl izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal.

Forrás: Index, M1

Fotók: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb