Közélet

Márciustól bevezethetik a vakcinaútlevél használatát a légi közlekedésben

Márciustó már megkezdik a nagyobb nemzetközi légitársaságok a Covid–19 elleni oltottság igazolására szolgáló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer alkalmazását – adta hírül a Magyar Nemzet.

Ez a lépés globálisan felgyorsíthatja a határok újranyitását, a légi közlekedés, a korábban élénk utasforgalom helyreállítását az egyes országok között – erről beszélt Alan Murray Hayden, a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA utas- és biztonsági termékekért felelős vezetője egy szakmai fórumon, ahol a Travel Weekly hírportál szerint gyors előrelépésnek nevezte, hogy piacra dobják a villámgyors fejlesztéssel létrejött egységesített megoldást.

Egészségügyi dolgozók a Charles de Gaulle reptéren. Előrejelzések szerint a nemzetközi légi forgalom 2024-ig nem tér vissza a válság előtti szintre. Fotó: Reuters/Christian Hartmann

AZ APPLIKÁCIÓ ELTÁROLJA ÉS AKTUALIZÁLJA A VAKCINÁZOTTSÁG TANÚSÍTVÁNYÁT

Alan Murray Hayden továbbá arra is emlékeztetett, hogy a digitális vakcinaútlevél küldetése az, hogy az utas a járdaszélről a repülőre anélkül sétálhasson fel, hogy fizikailag dokumentumokat kelljen cserélnie, vagyis az okmányok külön ellenőrzése nélkül, egészségügyileg biztonságos módon veheti igénybe a repülési szolgáltatást a nemzetközi járatokon. Az applikáció majd eltárolja, szükség esetén aktualizálja a járvánnyal kapcsolatos vakcinázottság tanúsítványát, vagy azt, hogy az utast mikor és milyen eredménnyel tesztelték koronavírusra. A fejlesztők a trükközőkre is gondoltak, az eredeti programban ugyanis úgynevezett digitális vízjegyeket helyeznek el, amelyek híján a hatósági ellenőrzéskor, hogy honnan származnak az igazolásai  – ezzel a hamis teszteléseket is jobban kiszűrhetik.

Forrás: freepik.com

A FŐ CÉL AZ, HOGY ÚJRA BIZTONSÁGOS LEGYEN AZ UTAZÁS

A fő prioritás az, hogy az emberek újra biztonságosan utazhassanak – fogalmaz a légi forgalmi szövetség, megjegyezve: bizalmat kell kialakítani a kormányokban, erre alkalmas a karanténkövetelmények helyettesítésére bevezetett tesztelés és a vakcinaprogram, ezt egyesíti az IATA Travel Pass alkalmazása.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb