Közélet

Orbán Viktor: nem tudjuk a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás (frissítve)

“Nem tudjuk a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli, menetrend szerinti miniszterelnöki interjújában. Az ország első embere elégedetlenségét fejezte ki a tegnap esti uniós megbeszéléssel kapcsolatban, most is leszögezte: Brüsszel késlekedik a vakcinabeszerzéssel. 

ORBÁN VIKTOR ELMONDTA AZ OLTÁSI SORRENDET

A kormányfő felsorolta az oltási sorrendet:

  • egészségügyi dolgozók
  • idősotthonok lakói
  • 60 év feletti krónikus betegek, ők mintegy 1,5 millióan vannak
  • ezután következhetnek a védekezés egyéb szereplői, az operatív törzs tagjai, és “itt jönnek a kormány tagok is, én is.”
  • ezután jönnek azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

A miniszterelnök leszögezte: ha ez mind megtörténik, akkor jöhet “az új időszámítás, ekkor lehet megszabadulni a korlátozásoktól”, ha ezeknek a csoportoknak a beoltásához lesz elég vakcina. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a csoportokat mind be is kell oltani, mert “az oltás önkéntes”. Mindez tehát azt is jelenti a kormányfői értelmezése szerint, hogy azoknak a 60 év alattiaknak, akik nem szerepelnek a fenti felsorolásban, nem kell megkapniuk az oltást ahhoz, hogy a korlátozások feloldása elkezdődjön.

BRÜSSZEL, BRÜSSZEL, BRÜSSZEL

Orbán Viktor elégedetlenségét fejezte ki a tegnap esti uniós megbeszéléssel péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban. Most is leszögezte: Brüsszel késlekedik a vakcinabeszerzéssel.  “Én nem vagyok udvariatlan ember, nem akartam felborítani az asztalt. Nekünk nem magyarázatra van szükség, hanem vakcinára. Ha az unióból nem érkezik vakcina, jöjjön máshol. Nem lehet, hogy ezért haljanak meg magyarok.”

MINÉL TÖBB VAKCINÁT KELL ENGEDÉLYEZNI

Orbán Viktor szerint minél több vakcinát kell engedélyezni, mert akkor “megmozdulnak” a gyártók. “Bizonyos cégekben milliós tételben állnak a raktárban”, és Brüsszel nem adja ki az engedélyt. “Vakcina kell, az jelenti az életet” – mondta, ezért kell szerinte a Kínából, vagy épp Oroszországból is vakcinát szerezni. A kormányfő szerint arról később kell gondolkodni, hogy vajon bölcs döntés volt-e, hogy központosítva szereznek a tagállamok vakcinát, vagy sem.

KÖZEL VAN A KORLÁTOZÁSOK FELOLDÁSA

Mint Orbán Viktor kifejtette, a korlátozások feloldásának pillanata “közel van”, de konkrétumot nem mondott a miniszterelnök. A lazítást azonban csak fegyelmezetten lehet megtenni.

Forrás: Kossuth Rádió, MTI, 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb