Közélet

Nesze neked, zöld város: kedvezőtlen a légszennyezettség szintje Szegeden

Kedvezőtlenre váltott a légszennyezettség szintje Szegeden, a Légszennyezés.hu szerda reggeli adatai szerint, akik a levegőminőség értékelésénél azt írják városunkról, hogy:

“A légszennyezettség aktuális szintje hosszútávon már bizonyítottan káros egészséghatásokat okoz.”

A FŐVÁROSBAN, FEHÉRVÁRON ÉS GYŐRBEN MÉG ROSSZABB A HELYZET

Hozzánk hasonló helyzetben van Hódmezővásárhely, Kecskemét, Szolnok, Szombathely, Sopron és Tatabánya is, sőt, még nálunk is rosszabb a helyzet Budapesten, Székesfehérváron, Miskolcon és Győrben, ott a légszennyezettség szintjét kifejezetten egészségtelennek minősítette a Válaszúton Környezetvédő Alapítvány. Csongrád-Csanád megyében tehát Szeged és Hódmezővásárhely tartozik a kedvezőtlen kategóriába, Csongrád, Makó, Mórahalom és a többiek a “tűrhető” jelzőt kapták a mérésben.

ÍGY TÖRTÉNIK A MÉRÉS

Hazánkban a levegőminőség mérését, értékelését az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) végzi. A hálózat alapvetően két részből áll: az automata állomások folyamatos mérést végeznek, melyek a légszennyező komponensek széles körét ölelik fel; a manuális hálózat (RIV) pontjain gyűjtött minták elemzése laboratóriumban történik, és kén-dioxid, nitrogén-dioxid összetevőkre korlátozódik.

A hálózat szakmai irányítása az Agrárminisztériumhoz tartozik, a rendszer szakmai irányításának operatív, valamint a minőségirányítás feladatait az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) alá tartozó Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK) látja el. A mérőállomások és pontok üzemeltetése a megyei kormányhivatalok (korábban: környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek) feladata, MÍG a hálózat egyes háttérállomásainak üzemeltetése az OMSZ-hez tartozik.

Szegeden a manuális mérőállomás mellett két automata van, ezek közül a Rózsa utcai működik, a Kossuth Lajos sugárút 89. alattit 2011-ben deaktiválták.

Forrás: Légszennyezés.hu, Levegőminőség.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb