KözéletSmart Szeged

Óriási meglepetést hozott a GDP-adat, egész jól tartja magát a magyar gazdaság

Tavaly az utolsó negyedévben még nőtt is a magyar gazdaság teljesítménye az előző, tehát a harmadik negyedévhez képest, pedig november közepén vezette be a kormány a lezárásokat – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorából. A GDP 1,1 százalékkal haladta meg az előző negyedévit, ami hatalmas meglepetés, mivel a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők 0,4 százalékos visszaesésre számítottak. A teljes évet nézve viszont 5,1 százalékos zsugorodást szenvedett el a magyar gazdaság.

5.1 SZÁZALÉKOT ZSUGORODOTT A MAGYAR GAZDASÁG

Természetesen a 2019-es évhez képest így is visszaesett a magyar gazdaság teljesítménye, de ezen a járvány miatt nincs mit csodálkozni. A negyedik negyedévben 4,3 százalékos volt a csökkenés 2019 hasonló időszakához viszonyítva, a teljes évet nézve pedig 5,1 százalékos zsugorodást szenvedett el a magyar gazdaság – írja a 24.hu.

KISEBB CSAPÁS VOLT A MÁSODIK HULLÁM

A mai adat igazolja azokat az előzetes várakozásokat, amelyek szerint a koronavírus-járvány második hulláma és az erre reagáló korlátozások kevésbé fogták vissza a magyar gazdaságot, mint tavasszal. Ezt egyrészt már a nemzetközi adatokból is lehetett sejteni, másrészt az egyes gazdasági területek havi részadatai is azt mutatták, hogy a gazdaságot nem érte akkora sokk, mint az első hullám idején. A Portfolio.hu elemzése szerint növekedési pályán maradt például az ipar és az építőipar is.

Forrás: KSH, 24.hu, Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb