Mindenmás

Napi pakk, szerda: Continental-sztrájk, jó idő és ugrásszerűen megnövekedett vakcinamennyiség jut a hét közepére

Több szempontból is vízválasztó lehet a szerda: mától lényegesen több, közel félmillió vakcinát adhatnak be, és bekeményítettek a makói Continental dolgozói is. Nagyon úgy néz ki, hogy a reggeli hűvös időt követően délutánra ismét tavaszias időjárásban lesz részünk Szegeden, és ezen a napon született Jászai Mari.

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Mátyás, Dára, Darina, Darinka, Edömér, Etel, Eunika, Euniké, Hedda, Hédi, Hedvig, Janek, János, Jávorka, Jázmin – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 376 éve született Felsővadászi I. Rákóczi Ferenc választott erdélyi fejedelem.
  • 235 éve jött világra Wilhelm Grimm német irodalomtörténész, nyelvész, a Grimm-mesék egyik szerzője.
  • 171 éve látta meg a napvilágot Jászai Mari színésznő. Székesfehérváron lépett először színpadra, majd Kolozsvárra szerződött. 1872-ben lett a pesti Nemzeti Színház tagja, s egyévi megszakítással haláláig ott játszott. Veleszületett tehetségét állandó tanulással fejlesztette. Óriási hatású művész lett belőle, aki utolérhetetlen volt a tragikus szenvedélyek megszólaltatásában. 
  • 66 éve megszületett Steve Jobs amerikai informatikus, az Apple cég alapítója. Üzletember és feltaláló, akinek saját meghatározása szerint célja a könnyen kezelhető, funkcionális és elegáns elektronikai termékek kifejlesztése volt. A főiskolát hamar abbahagyta, hogy elektronikai karrierjét építse. Azonban a főiskolán elvégzett szépírás kurzus nélkül a Macnek soha nem lettek volna változtatható betűképei vagy arányosan ritkított betűtípusai. 1976-ban Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen megalapította az Apple Computert. Sokan tartják a számítástechnika egyik úttörőjének, aki meglátta a lehetőséget a grafikus felhasználói felületben (GUI) és az egérben. Jobs irányítása alatt fejlesztette ki az Apple Computer a cég egyik fő termékét, az Apple Macintosh számítógépet. 1986-ban felvásárolta az animációs filmeket készítő Pixar Animation Studios-t, ettől fogva ő volt a cég elnök-vezérigazgatója. A Pixar munkája többek közt a Toy Story – Játékháború és a Némó nyomában. 2006-ban a Pixar feletti tulajdoni jogáért cserébe részvényeket kapott a Walt Disney Company-ben, amivel ő lett a Disney legnagyobb egyéni részvényese.
  • 66. születésnapját ünnepli Alain Prost francia autóversenyző, a Forma-1 négyszeres világbajnoka.
  • 55 éves lett Billy Zane színész, a Vissza a jövőbe, a Memphis Belle és a Titanic szereplője.

MARAD A JÓ IDŐ SZEGEDEN

Nagyjából ugyanúgy néz majd ki a szerda, mint amilyen a kedd volt Szegeden: reggel még hűvös és párás lesz az idő, délután viszont kellemes és napos. Egy picit több felhő lesz a fejünk fölött, de ettől még igazi tavaszias délutánra számíthatunk majd.

BEKEMÉNYÍTETTEK A MAKÓI CONTINENTAL DOLGOZÓI

Kezdenek elszabadulni az indulatok Makón: a múlt heti 2, majd 8 órás sztrájkot követően szerdára már 24 órásat hirdettek a Continental dolgozói. A szakszervezet azt írja, a fizetetlen túlórák és az elvett juttatások miatt tiltakoznak, a munkáltató pedig – mint a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükből kiderül – kész tárgyalni az új kollektív szerződésről, de csakis akkor, ha mindhárom szakszervezet asztalhoz ül velük.

KÉT HÉT ALATT KÖZEL FÉLMILLIÓ VAKCINÁT ADHATNAK BE MAGYARORSZÁGON

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak, így várhatóan Szegeden és környékén is folytatódik az oltakozás.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb