Közélet

Kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából

Az Origo információi szerint a Fidesz szerdán kilép az Európai Néppárt frakciójából. A portál szerdai cikke szerint ezt a Fidesz még délelőtt bejelenti.

Fotó: mandiner.hu

ORBÁN VIKTOR LEVELET ÍRT MANFRED WEBERNEK AZ EURÓPAI NÉPPÁRTI TAGSÁGRÓL

Az Origo emlékeztetett, hogy Orbán Viktor, vasárnap Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének azt írta: “ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”. A miniszterelnök levelében kifejtette, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd.

ORBÁN VIKTOR A BELSŐ EGYEZTETÉSEK FOLYTATÁSÁT HIÁNYOLJA

“Bár ígéretek sora hangzott el”, hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, még a decemberben írt levelére sem kapott választ Orbán Viktor – tette hozzá. Ehelyett – mint írta – “a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit”.

Fotó: alfahir.hu

AZ EPP TAGSZERVEZETEI MA DÖNTENEK AZ EPP BELSŐ SZABÁLYOZÁSÁNAK MEGVÁLTOZTATÁSÁRÓL

Az EPP tagszervezetei, köztük a német CDU/CSU pártszövetség delegációja március 3-án kétharmados többséggel dönt az EPP belső szabályozásának megváltoztatásáról. Ha ez megtörténik, akkor egy javaslat alapján indítványozhatják, hogy zárják ki a frakcióból a Fidesz politikusait. A távozásra a voksolást követően kerülhet sor – írja az Index.

A FIDESZ TÁVOZIK A FRAKCIÓBÓL, HA A KONZERVATÍV PÁRTCSALÁD VISSZAMENŐLEGES HATÁLLYAL ELFOGADJA A TERVEZETT ALAPSZABÁLY – MÓDOSÍTÁST

A döntés hátterében az húzódhat, hogy Novák Katalin, a Fidesz alelnöke vasárnap este egy bejegyzésében írt arról a levélről, amit Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke küldött Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek. A dokumentumból, amit Novák Katalin közzétett a Facebookon az áll, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, ha a konzervatív pártcsalád visszamenőleges hatállyal elfogadja a tervezett alapszabály-módosítást.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb