Közélet

Jövő hónaptól még drágább lesz füstölni Szegeden: közeleg az újabb dohányáremelés

Jövő hónaptól még drágább lesz füstölni Szegeden: közeleg az újabb dohányáremelés. A Világgazdaság Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisát elemző cikke szerint a korábbi adó- és áremelések összefüggései alapján megállapítható, hogy a cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz, írja a hvg.hu cikkében.

A FELSŐ KATEGÓRIÁS TERMÉKEK ÁRA ELÉRHETI A DOBOZONKÉNT 1800 FT -OT

A lap szerint a felső kategóriás termékekért akár 1800 Forintot is elkérhetnek dobozonként a dohányboltokban, de emelkedés várható a 30 grammos csomagolású tasakos dohánytermékek esetében is, itt is 1700 Forint körüli árra lehet számítani, de az is előfordulhat, hogy a termék ára meghaladja ezt az összeget is.

Fotó: youtube.com

MAGYARORSZÁGON NEM KISEBB AZ ADÓTEHER, MINT MÁS TAGÁLLAMOKBAN

Az idei kétlépcsős jövedéki adó-emelésnek külső oka van, de a vonatkozó európai uniós szabályozás újragondolása már zajlik. A pénzügyminisztérium világossá tette, hogy Magyarországon nem kisebb az adóteher, mint más tagállamokban, de az áfa eltérő szintje miatt az úgynevezett EU-s jövedéki adó-egyenminimum nem teljesült eddig. Az irányelv ugyanis meghatároz egy ilyen mércét, függetlenül a tagállami szinten alkalmazott egyéb közterhektől.

A CIGARETTÁK ADÓTERHÉNEK EL KELL ÉRNIE AZ ÁRUK 60 SZÁZALÉKÁT

Ez arra a kritériumra vonatkozik, hogy a cigaretták adóterhének el kell érnie az áruk 60 százalékát. Ennek a létjogosultsága már korábban is megkérdőjeleződött, belátható, hogy nem járul hozzá a tagállamokban alkalmazott dohányárak harmonizálásához, sőt ellentétes hatást válthat ki – olvasható a gazdasági napilapban.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb