Szegedi Arcok

Így telt a Rendkívüli Egésznapos Menetrend első napja Szegeden – interjú Majó-Petri Zoltánnal, az SZKT vezetőjével

A mai naptól a szigorítások és a kijárási tilalom hatására megváltozott utazási szokások miatt Rendkívüli Egésznapos Menetrend lépett életbe a szegedi közösségi közlekedésben, ami annyit jelent, hogy minden nap egyformán közlekednek az SZKT járatai, azaz nincs különbség a munkanap, szabadnap és ünnepnap menetrendje között. A megváltozott menetrend első napjának tapasztalatairól, és arról, milyen óvintézkedéseket tesz az SZKT a fertőzés terjedésének megakadályozására, Dr. Majó-Petri Zoltánt, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatóját faggattuk.

https://szeged365.hu/2021/03/09/szkt-holnaptol-rendkivuli-egesznapos-menetrend-veszi-kezdetet/

LÉNYEGÉBEN A TAVALY TAVASSZAL IS ALKALMAZOTT RENDKÍVÜLI MENETREND LÉP ÚJRA ÉLETBE

A Rendkívüli Egésznapos Menetrend már ismerős lehet a szegedieknek, hiszen tavaly, amikor a koronavírus első hulláma beköszöntött, és ennek hatására leálltak az óvodák és a közoktatási intézmények, akkor lényegében ugyanez a rendkívüli menetrend lépett életbe. Most, a harmadik hullám idején, a közlekedésszervezők és a városvezetés úgy ítélte meg, hogy megint vissza kell állnunk erre a menetrendre. 

Erre azért van szükség, mert jelenleg sehol nincsenek a városban reggeli és délutáni csúcsok, amik a közösségi közlekedést, vagy egy város életét jellemzik, ezért lényegében egész nap bizonyos járművek 15, mások 20 perces időközönként járnak. Ezt az ütemet folyamatosan, egész nap tartják, és aztán este, a kijárási tilalom után, a járművek átállnak félórás követési időre.

Fotó: Szabó Dávid

HÁROM DOLOG TÖRTÉNIK A RENDKÍVÜLI EGÉSZNAPOS MENETREND IDEJÉN

“Három dolog történik a Rendkívüli Egésznapos Menetrend idején: az egyik az, hogy gondolnunk kell a járművezetőink egészségének megőrzésére, ezért a menetrend kialakításánál figyelembe kellett vennünk az ő biztonságukat is, hogy a közösségi közlekedést, mint alapvető közszolgáltatást ezekben a vészterhes időkben is fenn tudjuk tartani. Másrészt figyelembe vettük az utasforgalmat is, harmadrészt pedig folyamatosan úgy próbáljuk a közösségi közlekedésben a járműveinket is fenntartani, hogy azokat az alapvető higiéniás normákat, amiket a vírushelyzeten kívül is betartunk, most fokozottan tudjuk biztosítani” – árulta el az igazgató.

FOKOZOTTAN FERTŐTLENÍTIK A JÁRMŰVEKET

Ez jelenti azt, hogy mostantól minden megállóban megállnak a társaság járművei, ahol átszellőztetik őket, hogy ezzel is védjék az utasok, és a járművezetők egészségét. “Megerősítettük a járműveink higiéniai tisztítását, erre folyamatosan sort kerítünk a végállomásokon. A mai naptól pedig újabb kollégákat vezényeltünk a végállomásokra, akiknek az a dolguk, hogy takarítsák és tisztítsák a járműveket. Ez elsősorban a kapaszkodók, a leszállásjelzők, és a járműtér azon részeinek fertőtlenítését jelenti, amelyeket az emberek meg szoktak fogni az utazás során” – árulta el az igazgató, majd hozzátette, nagyon büszke a szegedi közösségi közlekedőkre, hiszen mára már elmondható, hogy 100 emberből 100 ember hordja a maszkot, és helyesen is viseli azt a közösségi közlekedés járművein.

Fotó: Szabó Dávid

AZ IGAZGATÓ BÍZIK ABBAN, HOGY HÚSVÉTRA NORMALIZÁLÓDHAT A HELYZET

Majó-Petri Zoltán elárulta, a rendkívüli menetrend első napját minden fennakadás nélkül zárták, bár hozzátette, még alkalmazkodnia kell az utazóközönségnek, hiszen, aki megszokott egy bizonyos menetrendet, most kellemetlenül érintheti a változás, de az igazgató bízik abban, hogy húsvétra normalizálódik a helyzet, és ebből a rendkívüli állapotból szépen, fokozatosan visszatérhetünk arra a megszokott menetrendre, ami része a normál életünknek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb