Közélet

Operatív törzs: fokozott ellenőrzés várható a hétvégén, mivel kiugróan megnőttek a maszkviseléssel összefüggő szabálysértések

Fokozott ellenőrzés várható a hétvégén, mivel kiugróan megnőttek a maszkviseléssel összefüggő szabálysértések, számolt be róla Kiss Róbert alezredes,  a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az operatív törzs mai tájékoztatóján.

EGY 19 ÉVES FÉRFI VOLT A KORONAVÍRUS LEGFIATALABB ÁLDOZATA CSÜTÖRTÖKÖN

Újabb rekordot döntött az új esetek száma Magyarországon – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője ismertette, hogy péntekre 9011 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 130, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 8718 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány legfiatalabb áldozata csütörtökön egy 19 éves férfi volt. 

MAGYARORSZÁG 4,36 MILLIÓ ADAGOT KÖTÖTT LE A JOHNSON AND JOHNSON VAKCINÁJÁBÓL

Galgóczi Ágnes elmondta, a járvány harmadik hulláma leginkább a 20 és 69 év közöttieket fenyegeti, majd arról is beszámolt, hogy a hamarosan forgalomba kerülő Johnson and Johnson vakcinát mínusz 20 fokon kell tárolni, de 2-8 fokon is eláll 3 hónapig. Amerikában március eleje óta oltanak ezzel a vakcinával.  Magyarország 4,36 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcinából, “reményeink szerint az első szállítmányok hamarosan megérkeznek” – mondta el Galgóczi Ágnes.

EGYETLEN OLTÁS ELÉG BELŐLE

A 18 éven felülieknél alkalmazható Johnson & Johnson vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egyetlen oltás is elég belőle. A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt – mondta az osztályvezető.

TILOS A GYÜLEKEZÉS MÁRCIUS 15-ÉN IS

A hosszú hétvégén is fontos a védelmi intézkedések betartása – hangsúlyozta Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, kiemelve: március 15-én is tilos a gyülekezés. Kiss Róbert elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a nemzeti ünnep alkalmából március 15-ére több magánszemély a város több pontjára hívta gyülekezés céljából a lakosságot a közösségi médiában. Azonban tilos rendezvényt, gyűlést szervezni, tartani vagy azon részt venni – figyelmeztetett az alezredes, hozzátéve, hogy a csoportosulás veszélyezteti magunk és mások egészségét, a járvány elleni védekezést.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb