Közélet

Merkely Béla: a legmagasabb számok ezen a héten lesznek, a fellélegzés május közepén jöhet

“Több mint egy éve tart a járvány, még emlékszem az első két megfertőződött betegre, gyakorlatilag akkor kezdődött a küzdelem” – kezdte interjúját Merkely Béla a Kossuth rádió kedd reggeli adásában.

“A legmagasabb számok ezen a héten lesznek. A kórházba kerülő betegek hosszú ideig fognak számunkra feladatot adni: úgy gondolom, ez az emelkedett szám nagyjából három hétig megfigyelhető lesz”– közölte a professzor, hozzátéve, hogy valamennyi betegellátó intézménynek át kellett szervezni a betegellátást. Vasárnap reggel a Semmelweis Egyetemen is 1200-ra emelték a Covid-ellátó helyeket, ebből 150 beteget tudnak intenzív osztályon kezelni. Mint Merkely Béla mondta, ha szükség lesz rá, ezt a számot tovább emelik.

A FELLÉLEGZÉS MÁJUS KÖZEPÉRE JÖHET

“Három héten át számítunk megterhelésre, a fellélegzést valahogy május közepére teszem. A lélegeztetett betegek számát maximum 1400 körül várom, onnan ez vissza fog menni. Folyamatosan oltunk, illetve az átesett betegek is hozzátesznek a nyájimmunitáshoz. Egyelőre nagyon sok a beteg, azon belül is a középkorúak és a fiatal páciensek, hiszen ők mozognak, nekik van több kapcsolatuk. Jelenleg nagyon sok 40-50 év körüli ember van lélegeztetőgépen” – mondta Merkely Béla. Az átoltottsággal szerinte jól haladunk, azt javasolja a pácienseknek, hogy fogadják el az első vakcinát, amit felajánlanak. Hozzátette: “öt év kell, hogy elmondjuk, melyik vakcina a jobb. Most azonban a lényeg, hogy oltva legyünk, hiszen az oltástól számítva védettek vagyunk.”

SZÉCHENYI-DÍJ MERKELY BÉLÁNAK IS

Merkely Béla egyébként március 15-én Széchenyi-díjat kapott. A kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során elért, nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatói munkája, valamint kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a díjat. A teljes díjazottak listáját itt találod:

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb