Közélet

Az uniós államokon múlik majd, hogy beengedik-e azokat, akik kínai vagy orosz oltást kaptak

Csak azokat kell az uniós államoknak azonos elbánásban részesítenie, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával oltottak be. Arról szabadon dönthetnek az országok, milyen pluszfeltételekkel engedélyezik azok belépését, akik a kínai Sinopharm vagy a Szputnyik V oltást kapták – derült ki az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott tervezetéből.

Mint írják, a közös európai vakcinaútlevél – vagy hivatalos nevén Digitális Zöld Igazolás (Digital Green Passport) – célja az, hogy megkönnyítse az uniós polgárok utazását az EU területén, és lehetővé tegye a tagállamok számára, hogy még a nyári turistaszezon kezdete előtt enyhítsenek a beutazási korlátozásokon, például PCR-teszt vagy karanténkötelezettség nélkül is beengedjék az uniós állampolgárokat a területükre.

NEHÉZ MENET LESZ

Ehhez azonban az kell, hogy az uniós kormányok, illetve az Európai Parlament elfogadják a Bizottság tervezetét. Hogy ez nem lesz egyszerű menet, az már most látszik, hiszen az európai kormányoknak igen eltérő elképzeléseik vannak arról, szükség van-e egy ilyen dokumentumra, és ha igen, akkor milyen feltételekkel kellene használni. Az, hogy a magyarokat az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinákkal is oltják, illetve a jelenlegi szabályozás szerint a magyarok okmányában nem szerepel majd, milyen típusú oltást kaptak, egész biztosan megnehezíti majd az uniós szabályozás elfogadását.

QR-KÓD, MINIMÁLIS ADATOK

A javaslat szerint az uniós igazolásban szerepelni fog, hogy beoltottak-e valakit koronavírus ellen, ha pedig nem, akkor a PCR-teszt-eredményt vagy a betegségen már átesetteknél hivatalos igazolást közöl majd. Az igazolást papíralapon és digitális formában is el lehet majd érni, és mindkét esetben egy QR-kódot tartalmaz majd, amit a határátlépéskor kell felmutatni. A dokumentum ingyenes lesz, és az adott tagállam hivatalos nyelvei mellett angolul is kiállítják majd. A tagállamok szabadon dönthetik el, milyen feltételekkel engedik be a területükre az uniós igazolással rendelkezőket, de azt az Európai Bizottság elvárja tőlük, hogy azonos szabályokat támasszanak mindenki felé, akinek ilyen igazolása van, tekintet nélkül arra, melyik országból érkezik. Kivételt csak azokkal lehet tenni, akik nem az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltást – vagyis a jelenlegi állás szerint Moderna, AstraZeneca, Pfizer vagy Johnson&Johnson vakcinát – kaptak.

ADDIG LESZ ILYEN DOKUMENTUM, AMÍG A WHO EL NEM FOGAD EGY GLOBÁLIS RENDSZERT

A dokumentumot uniós állampolgárok és családtagjaik, illetve az EU területén érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országos állampolgárok kaphatják meg. Az uniós igazolást a Bizottság tervei szerint csak addig fogják használni, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) el nem fogad egy globális rendszert.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb