Mindenmás

Ezek az ország legveszélyesebb útjai, de nyugi, mi ebben is jók vagyunk

Összesen 168 rendkívül veszélyes baleseti gócpontot sorol fel egy nemrég elkészült, minden korábbinál részletesebb lista – írja a vezess.hu. A legjobb hír az egészben, hogy Csongrád-Csanád megye nem szerepel a lista szerinti TOP 10-ben, viszont mutatjuk, hol vezess óvatosan.

Utazni mindenki szokott, így a szegediek is gyakran ülnek volán mögé és kocsikázzák át országunk legveszélyesebb útszakaszait. Mutatjuk, mit kerülj el az utad során, mivel komoly kutató-elemző munkát végzett a Magyar Közút Zrt. a közelmúltban. A 2017 eleje és a 2019 vége közötti baleseti statisztikák alapján feltárta és sorba rakta Magyarország 30 ezer kilométernyi közúthálózatának leginkább problémás szakaszait. A szervezet összesen 168 darab úgynevezett baleseti góchelyet rakott sorba.

MI SZERINT NEVEZTÉK MEG A LEGVESZÉLYESEBB GÓCPONTOKAT?

A Magyar Közút szerint a baleseti góchelyek olyan útszakaszok, ahol a balesetek száma szerint “valamilyen probléma van a közút geometriai kialakításával, az érvényben levő forgalomszabályozással (közúti jelzésekkel), vagy az út környezetével.” Minden egyes személysérüléses baleset rendelkezik egy ún. súlyszámmal, amely a sérülés mértékétől függ. Egy könnyű sérülésekkel járó balesetnél ez a szám alacsonyabb, míg a halálosnál magasabb. Ezt az adatot a végén összeadták a balesetek együttes számával – így alakította ki a Magyar Közút Zrt. a sorrendet, a tíz legveszélyesebbet sorolták fel.

A TOP 10 LEGVESZÉLYESEBB ÚTSZAKASZ HAZÁNKBAN

  1. A lista élén a Veszprémet és Győrt összekötő 82-es út szerepel, itt összesen 54 baleset volt a vizsgált időszakban.
  2. A második a Komárom-Esztergom megyében lévő 1119-es útszám 17-es szelvényénél lévő szakasz, itt összesen 48 balesetet jegyeztek.
  3. Fejér megye: M7-es autópálya, 62-63-as szelvénye, itt 42 baleset volt.
  4. Szintén Komárom-Esztergom megye, a 117-es út 5-6 szelvényénél 36 balesettel.
  5. Baranya megye, 6-os út, 203-204-es szelvénye, 36 balesett az ötödik helyet érdemelte ki.
  6. Heves megye, 25-ös út, 21-22-es útszám, szintén 36 baleset.
  7. Fejér megye, 7201-es út 3-as szelvénye, 32 balesettel.
  8. Győr-Moson-Sopron megye 83-as útjának 63-as szelvénye 32 balesettel.
  9. Pest megye, 51-es út 21-22-es szelvényénél 30 balesetet jegyeztek fel.
  10. A sort Veszprém megyével zárjuk, a 70-es út 2-es szelvényénél 30 balesetet jegyeztek fel.

A LEGTÖBB BAJ AZ ÉLES KANYAROKNÁL VAN

Az útkezelő értékelése szerint a 168 helyből külterületen jellemzően csomópont és éles kanyarok okozzák a legtöbb bajt, míg településeken belül a különféle útkereszteződések. A Magyar Közút felmérése háromévnyi problémákat tárt fel, majd elemezte őket, ami után 2020-ban természetesen megkezdték a helyek biztonságosabbá tételét. „A legveszélyesebb góchelyeken már megtörténtek a beavatkozások, illetve a nagyobb volumenű átépítésekhez szükséges tervezési munkákat is előkészítettük” – nyilatkozták a Vezessnek. Konkrétan 11 helyszínen kezdték el a csomópontok jelzőlámpás forgalomirányításának kiépítését, vagy a meglévő forgalomszabályozás fejlesztését. 16 helyszínen végeztek kisebb beavatkozásokat (burkolatprizmák telepítése, burkolat érdesítése, sebességmérők telepítése, figyelmeztető villogók alkalmazása stb.). Valamint 25 helyszínen megerősítették a jelzésrendszert, például figyelemfelhívó táblázással, valamint burkolati jelek felfestésével.

Forrás: vezess.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb