Közélet

Orbán Viktor: minden korlátozás marad, Húsvétra külön szabályok lesznek (frissítve)

Perceken belül kiderül, lesznek-e további szigorítások, Orbán Viktor fél nyolckor a Kossuth Rádióban jelenti be az esetleges változásokat. A fontosabb gondolatokat élő szöveges tudósítás formájában hozzuk, a Jó Reggelt, Magyarország! című műsort pedig IDE kattintva tudod hallgatni.

A LEGFONTOSABB BEJELENTÉSEK, TÉTELESEN

Ha már nagyon rohansz, egy gyors kivonattal segítünk. Íme a legfontosabb ma reggeli bejelentések, röviden, tételesen:

  • A korlátozó intézkedések hétfőtől hatályban maradnak, még legalább egy hétig.
  • A Húsvét külön járványügy-kezelést igényel, magyarán mondva, az ünnepi hétvégére speciális szabályokat hoznak a jövő héten.
  • 2 és fél millió beoltottnál fogunk oda elérni, hogy elkezdjék az újranyitást, most másfél milliónál tartunk.
  • Pocsékul festenek a számok, de még bírja az egészségügy: több, mint 9 ezren vannak kórházban, 1174 honfitársunk van jelenleg lélegeztetőgépen.
  • Lesznek a nyitásnak olyan szakaszai, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető.

07:34 MEGÉRKEZETT A MINISZTERELNÖK

Orbán Viktor az Operatív Törzs péntek hajnali üléséről érkezett.

07:36 MINDEN MARAD, LEGALÁBB EGY HÉTIG

A legfontosabb döntés az volt, hogy a korlátozó intézkedések hétfőtől hatályban maradnak. Ennek az oka, hogy rekordokat döntöget a harmadik hullám. 213 honfitársunk halt meg ma reggelre. Több mint 9 ezren vannak kórházban, 1174 ember lélegeztetőgépen van.

Az intézkedések még egy hétig biztosan érvényben maradnak.

07:38 BÍRJA AZ EGÉSZSÉGÜGY

Orbán Viktor szerint bírják ággyal és lélegeztetőgéppel, a kérdés, hogy a szakember-kapacitás elég lesz-e. A kormányfő közölte, hogy a kórházigazgatók felkészültek, és minden kórház biztos irányítás alatt vannak.

07:40 MINDEN HÉTEN 4-SZER ANNYI EMBERT OLTANAK BE, MINT AMENNYIEN MEGBETEGEDNEK

Az oltások számának növekedése jelenti a leghatékonyabb védekezési eszközt. Minden héten 4-szer, 5-ször annyi embert oltanak be, amennyien megbetegednek.

07:41 LEZÁRTÁK A KONZULTÁCIÓT

Lezárták a nemzeti konzultációt, arra kérte az operatív törzset, készítse el az oltási tervet. A konzultációból az jött le, csak fokozatosan lehet nyitni.

07:42 A MINISZTERELNÖK MÉG NEM TUD DÁTUMOT MONDANI AZ ÚJRANYITÁSRA

“Nem tudok dátumot mondani, mikor kezdjük az újraindítást. Akkor, ha minden 65 év feletti, aki regisztrált, be van oltva. A 2 és fél millió beoltottnál fogunk oda elérni” – nyilatkozta a miniszterelnök. Olyan oltási terv kell, ami megmutatja, mi történik, ha bizonyos számú oltott van.

07:42 NEM BIZTOS, HOGY ELVISELNÉK AZ EMBEREK A TOVÁBBI SZIGORÍTÁSOKAT

Orbán Viktor elmondta, hogy további szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. Most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk – tette hozzá. Szólt arról is, hogy komoly összefüggés van az elhízás, a cukorbetegség és a betegség súlyos lefolyása között.

07:43 ERŐS ÉS BŐSÉGES LESZ A KÖVETKEZŐ GAZDASÁGI ÉVÜNK

Orbán Viktor kitartást kért a KKV szektortól, bértámogatással és újraindítási kölcsönnel próbálnak segíteni. Szerinte megéri kitartani, erős és bőséges lesz a következő gazdasági évünk. A szolgáltató szektorban is nagy probléma van a kialakult helyzet miatt – tette hozzá.

07:46 HÚSVÉTRA KÜLÖN SZABÁLYOK JÖNNEK MAJD

“Jövő pénteken újra lesz egy vonalhúzás” – mondta a kormányfő, aki szerint egyszerűbb lett volna két hétről dönteni, de a Húsvét külön járványügy-kezelést igényel, magyarán mondva, az ünnepi hétvégére speciális szabályokat hoznak a jövő héten.

07:50 MEGVAN AZ 1.5 MILLIÓ BEOLTOTT EMBER

A kormányfő elmondta, hogy beoltott emberek száma ma haladja meg a 1,5 milliót. 1,260 millió az oltási igazolvánnyal rendelkezők száma. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából kétmillió védett ember dokumentáltan van. Mindezek mellett van a látencia is, akik nem tudják, hogy megfertőződtek – tette hozzá. Ez a csoport is kaphat védelmi igazolványt, ha átesik egy vizsgálaton, és kiderül, hogy korábban fertőzött volt.

Lesznek a nyitásnak olyan szakaszai, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető – tette hozzá.

07:51 FÉLMILLIÓVAL KEVESEBB ASTRA ZENECA FOG JÖNNI

A kormányfő arról is beszélt, hogy a következő időszakban több mint félmillióval kevesebb Astrazeneca vakcina érkezik. Ha ez így van, akkor 500 ezerrel több keleti vakcinát kell szerezni a következő időszakban. Minderről most is tárgyalnak – tette hozzá. “Jó esélyünk van arra, hogy a kiesett Astrazenaca vakcinát tudjuk pótolni” – mondta a kormányfő.

07:52 “BELEVERNÉM A FEJEM A FALBA”

Orbán Viktor arról is beszélt, ha nyilvánosságra hozhatnák a szerződéseket, akkor kiderülne, hogy mi a beszerzés rendje. “Mindezt persze ma már bánjuk, hogy így tettünk, és beleverném a fejemet a falba” – tette hozzá, majd megjegyezte, a migráció után ez a második nagy csalódás az európai politikában.

07:54 ROSSZ A LELKIÁLLAPOT

“Brüsszelből nem útlevél szabályozási koncepciót várunk. Ennyi boldogtalan embert nem láttunk Európában, mi magyarok is rossz lelkiállapotban vagyunk” – mondta a kormányfő. Lelkileg megviselt az ország, lelkileg is újra kell indítani az országot – tette hozzá.

07:57 NAGY A KAVARÁS

“Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából” – mondta a kormányfő. Ma háziorvosoknál oltanak alapvetően, és aki úgy érzi, hogy nem megfelelő az oltópont, akkor ott alkalmas helyet keresnek. Arra kérte a magyarokat, ne hagyják magukat összezavarni, figyeljenek a kormányra.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb