Mindenmás

Napi pakk: esővel és viharos széllel érkezik a hidegfront Szegedre, mától változik az IC-k menetrendje

Véget ért a hosszú hétvége, de vigasztaljon, hogy egy nappal kevesebbet kell dolgoznunk a héten. Ha elindulsz otthonról legyen nálad esernyő, mert ma az időjárás nem lesz túl kegyes hozzánk Szegeden, esővel és viharos széllel érkezik meg ma a hidegfront térségünkbe. Mától június 18-ig megváltozott menetrenddel közlekednek a szegedi IC-k, 78 éve jelent meg Saint-Exupéry A kis herceg című műve és 125 éve ezen a napon vette kezdetét az első újkori Nyári Olimpia Athénban. Igyál egy jó kávét és miközben pörög a munka, olvasd a Szeged365 legfrissebb híreit!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Bíborka, Vilmos, Dénes, és Taksony nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 531 éve, 1490 -ben ezen a napon Bécsben 47 éves korában meghalt Mátyás király. I. Mátyás, születési nevén Hunyadi Mátyás, Magyarország és Horvátország királya 1458-tól, cseh király 1469-től, Ausztria uralkodó főhercege 1486-tól haláláig. Közkeletűen Corvin Mátyás vagy Igazságos Mátyás néven is ismert.
Fotó: femina.hu
  • 84 éve hunyt el Szegeden Juhász Gyula költő, tanár, hírlapíró. A 20. század első felében Magyarország egyik legelismertebb költője, József Attila előtt a magyarság sorsának egyik legjelentősebb magyar lírai kifejezője. Ismertebb versei: Milyen volt…, Anna minden (Anna versek), Tiszai csönd, Magyar táj, magyar ecsettel (tájversek).
  • 78 éve, 1943 – ban megjelent Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye, “A kis herceg”. A könyv az emberi társadalom karikatúrája, ugyanakkor több dologra is figyelmeztet, mint az ősi bölcs tanítások örökké tartó igazságára, melyet sokszor semmibe vesz az emberiség. Ezt nyomatékosítja a róka idézete is: „Az emberek elfelejtették ezt az igazságot.”
  • Ma 53 éves Kovács Ákos, Kossuth-díjas dalszerző, énekes, előadóművész. A magyar zenei élet egyik meghatározó előadója. Az egykori Bonanza Banzai együttes énekese, szövegírója, zeneszerzője, majd szólistaként is népszerű és termékeny előadó a kilencvenes évektől napjainkig.
  • 125 éve, 1896 – ban ezen a napon vette kezdetét az első újkori Nyári Olimpia Athénban. 14 nemzet sportolói 9 sportágban mérték össze ügyességüket az első újkori Olimpiai Játékokon. Női résztvevő még nem volt, a 311 férfi összesen 43 versenyszámban indult. Magyar szempontból több siker is született. Dr. Kemény Ferencet, a NOB alapító tagját beválasztották az öttagú versenybíróságba, és a kiküldött hat magyar sportoló is szép eredményeket ért el. Hajós Alfréd úszó, a Margit-szigeten álló uszoda későbbi névadója megnyerte a Zea tengeröböl 11 fokos vizében az 500 és az 1200 méteres versenyt. Az atléták közül Kellner Gyula harmadikként ért be a maratoni távon (a győztes a görög Szpiridon lett), Dáni Nándor ezüstérmes lett 800 méteres síkfutásban, Szokolyi Alajos pedig 100 méteres futásban lett bronzérmes.
  • 7 éve meghalt Kovács Erzsi EMeRTon-díjas magyar énekesnő, előadóművész, a magyar tánczene egyik meghatározó alakja, aki 1950-től kezdve aktívan részt vett a zenei életben. Utolsó lemezét 79 évesen vette fel „Mosolyogva búcsúzom”-címmel.

VIHAROS SZELET, ESŐT ÉS MÉG HAVAS ESŐT IS TARTOGATHAT SZÁMUNKRA A MAI NAP

Nem lesz kegyes ma hozzánk az időjárás Szegeden, a térségünkbe érkező újabb hidegfront erős, viharos szelet, esőt és még havas esőt is hozhat a térségünkbe, úgyhogy ma se hagyd otthon se a kabátod, se az esernyőd.

MÁTÓL MEGVÁLTOZIK A SZEGEDI IC-K MENETRENDJE

A Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal pályafelújítási munkálatai miatt április 6-tól június 18-ig megváltozott menetrenddel közlekednek a szegedi IC-k. Ez azt jelenti, hogy a vonatok a megszokott menetrendtől eltérve több helyen fognak megállni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb