Mindenmás

Napi pakk: meleg, tavaszias időnk lesz Szegeden, ma van a rock and roll születésnapja

Kissé feltámad ma a szél, de ettől függetlenül meleg, tavaszias idővel kezdjük a hetet Szegeden. Ma van a rock and roll születésnapja, az űrhajózás napja és ma ünnepli 75. születésnapját Ed O’Neill, az Egy rém rendes család és a Modern család sztárja. Hogy ne maradj le semmiről, indítsd ezt a hetet is a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Gyula, Zénó, Szilárd, Konstantin, Csanád, Csaba, Baldvin és Sebő nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 76 éve, 1945 -ben fejeződtek be a II. világháborús harcok Magyarországon. A szovjet vezetőség már április 4-én jelentette Sztálinnak, hogy “Magyarország teljes területét felszabadította a Német fasiszta uralom alól”, valójában az utolsó magyar területet, a Pinkamindszenthez tartózó Dénes és Kapuy majort csak 12-én foglalták el.
Fotó: mult-kor.hu
  • Ma van a felvidékről kitelepítettek emléknapja. A szlovák-magyar lakosságcsere-egyezményt 1946. február 27-én írták alá Budapesten, és május 14-én fogadta el a Parlament. Az elűzött embereket szállító első vasúti szerelvény 1947. április 12-én indult el a Felvidékről, és 1949. június 5-ig több mint 76 ezer embert szállítottak át Magyarországra. A magyar Országgyűlés 2012. december 4-én fogadta el, hogy április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen.
Fotó: cultura.hu
  • Ma van az űrhajózás napja. 1961 óta ünnepeljük ezt a napot, annak emlékére, hogy a Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Gagarinnal.
  • 60 éve, 1961 -ben a Vosztok-1 fedélzetén Jurij Alekszejevics Gagarin 1 óra 48 perc alatt megkerülte a Földet.
  • Ma van a rock and roll születésnapja. Attól a naptól számítjuk, amikor 1954-ben ezen a napon, New Yorkban, Bill Haley rögzítette Rock Around The Clock című lemezét.
  • Ma 35 éves Bogdányi Titanilla színésznő, szinkronszínésznő. (Szívek szállodája/Rory Gilmore, Született feleségek/Julie Mayer, A Simpson család/Lisa Simpson)
  • Ma 75 éves Ed O’Neill amerikai színész (Ford Fairlane kalandjai; Kutyám, Jerry Lee; Egy rém rendes család, Modern család).

MELEG, TAVASZIAS NAPUNK LESZ MA SZEGEDEN

Meleg, napsütéses idővel kezdjük a hetet Szegeden, amit érdemes lesz kihasználni, mert a kellemes tavaszias időt az esti órákban felváltja az északnyugat felől érkező hidegfront.

MÁTÓL ISMÉT NYILVÁNOSAK A SZENTMISÉK SZEGEDEN

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök rendelkezése alapján április 12-től, vagyis mától ismét nyilvánosak lesznek a szentmisék a Szeged-Csanádi Egyházmegye templomaiban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb