Szegedi Arcok

KOVIDők: Nincs értelme a számháborúzásnak, az a legjobb vakcina, amit megkapsz

A KOVIDők tudományos ismeretterjesztő oldal pénteki kerekasztal-beszélgetésében vett részt Dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, valamint Dr. Kemenesi Gábor biológus, a Pécsi Tudományegyetemen működő Virológiai Nemzeti Laboratórium virológus kutatója.

„Nincs értelme a vakcinák hatásossága közti számháborúzásnak” – a beszélgetésben a többek között azt kérdezték a szakemberektől, vannak-e jobb és kevésbé jobb vakcinák, utalva itt elsősorban a kínai Sinopharm-vakcinákra. “Nem érdemes belebonyolódni abba, melyik vakcina hány százalékban hatásos” – fogalmazott Kemény Lajos. Mint ismertette, ezek a százalékok függenek attól, hány évesek kapják a vakcinát – más eredmények látnak napvilágot, ha 20-40 évesek között végzünk vizsgálatokat, és más akkor, ha a vizsgálatot kiterjesztjük 80-90 évesekre is. Hozzátette azt is: vannak olyan klinikai vizsgálatok, amikor akkor kerültek nyilvánosságra, amikor még brit és dél-afrikai variánsokról nem is érkeztek hírek.

A LEGJOBB VAKCINA AZ AMIT MEGKAPSZ

Boldogkői Zsolt a kérdésre válaszolva azt felelte, hogy Magyarországon már félmillió embert beoltottak a kínai vakcinával. Szerinte érdemes lenne adatokat gyűjteni a jövőre nézve, hogy kiderüljön, szükséges-e harmadik oltás. “Nincs értelme a számháborúzásnak. Az a legjobb vakcina, amit megkapsz” – fogalmazott Kemenesi Gábor virológus, Kemény Lajossal egyetértve. A virológus emlékeztetett: pőrén találtuk szembe magunkat a vírussal, és ebben a helyzetben a legokosabb, legtudományosabb választás az, ha felvesszük a vakcinát.

Forrás: Kovidők Facebook oldala, mandiner.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb