Mindenmás

Napi pakk: eső zavarhatja meg ma a napsütést, ezen a napon ajánlotta fel majdnem 44 ezer kötetes gyűjteményét Szegednek Somogyi Károly

Ma még egy kicsit kitart a hétvégi jó idő, de sajnos jobb, ha napközben kéznél lesz az esernyőnk, ugyanis a napsütést helyenként eső zavarhatja meg. Ez a nap különleges Szeged életében, ugyanis 141 éve, 1880 – ban Somogyi Károly felajánlotta majdnem 44 ezer kötetes gyűjteményét a városnak. De ma van Szörényi Levente születésnapja és annak évfordulója, hogy elhangzott az első szöveges időjárás jelentés. Hajtsd le a kávéd és vágj bele a mai napba a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Ervin, Marcell, Mária, Berengár és Tihamér nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • „A romjaiból új életre kelő Szegedre nagy nemzeti missió vár…” – 1880. április 26-án Somogyi Károly felajánlotta könyvtárát Szeged városának. A szegedi nagy árvíz után majdnem 44 ezer kötetes gyűjteményét a városnak adományozta, s ez a rendkívül értékes könyvanyag a mai napig a könyvtár állományának alapja és büszkesége.
Fotó: kozterkep.hu
  • Ma 55 éves Temesvári Andrea teniszezőnő.
  • 100 éve, 1921 – ben elhangzott az első szöveges időjárás jelentés. A St. Louis-ban lévő WEW rádióállomás sugározta. Korábban morze jelekkel továbbított időjárás jelentést alkalmaztak. Ez volt az első felolvasott időjárás jelentés, ami naponta kétszer hangzott el, a helyi folyók vízállásának kíséretében. 
  • 35 éve, 1986 – ban ezen a napon Csernobilban gőzrobbanás következtében radioaktív sugárzó szennyeződés került a levegőbe.
  • 40 éve, 1981 – ben halt meg Jim Davis amerikai színész, aki Jock Ewing szerepét játszotta a Dallas sorozatban.
  • Ma 76 éves Szörényi Levente, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes. A Mediterrán, a Balassa, a Bajtala, az Illés, a KITT-egylet és a Fonográf zenekarok egykori tagja. Több tucat sikeralbum és színpadi darab szerzője, előadója. Jelentős részt vállalt a magyar beatzene megteremtésében. Illés Lajossal és a Tolcsvay fivérek zenekarával együtt, nevéhez fűződik a Kárpát-medence népzenéjének és a modern beat / rock zenének a házasítása. Főbb zeneművei: Human Rights (beatoratórium, 1971), Kőműves Kelemen (rockballada,1982) István, a király (rockopera, 1983) Atilla, Isten kardja (rockopera, 1993). Három könyve jelent meg a Betemetett Magyar Múlt című általa alapított könyvsorozatban. Borászattal és régészettel is foglalkozik. 

NAPOS, FELHŐS, HELYENKÉNT ESŐS IDŐVEL INDUL A HÉT SZEGEDEN

Napos, de felhős időre számíthatunk a hét első napján Szegeden, mérsékelt, helyenként élénk lesz a szél, és sajnos eső is kialakulhat. Pár fokkal visszaesnek a maximumok, délután 10-16 fok valószínű térségünkben.

IVÓVÍZVEZETÉK FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK KEZDŐDNEK A CSABA UTCÁBAN

A javítási munkák miatt a helyszínen – ütemenként változó – forgalomkorlátozásokra kell számítani, illetve a kivitelezés időtartama alatt a parkolási lehetőségek is módosulnak. A munkálatokról az érintett fogyasztók értesítést kapnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb