Közélet

Szavazott az Országgyűlés: alapítványi fenntartásba kerül a Szegedi Tudományegyetem

Ma délelőtt szavazott az Országgyűlés a Szegedi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba vételéről, amit a minősített többség esetében 134 igen szavazattal, az egyszerű többségi részek esetében 133 igen szavazattal és 59 nemmel fogadott el a Parlament.

AZ ÉV ELEJÉN 10 INTÉZMÉNY, KÖZTÜK A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENÁTUSA DÖNTÖTT A KÖZALAPÍTVÁNYI ÁTALAKÍTÁS MELLETT

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítványról, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitája során Fazekas Sándor (Fidesz) kiemelte: ez év elején tíz intézmény – köztük a szegedi egyetem – szenátusa döntött a közalapítványi átalakítás mellett. Ritter Imre német nemzetiségi képviselő megjegyezte, a közalapítvánnyá alakuló egyetemeknél fontos, hogy a fenntartóváltás után a nemzetiségi képzésekkel kapcsolatos kérdésekben ki kelljen kérni az Országos Nemzetiségi Tanács álláspontját.

NEM MINDENKI ÉRTETT EGYET A VÁLTOZTATÁSSAL

Szabó Sándor (MSZP) szegedi országgyűlési képviselő arról beszélt: ez a fenntartóváltás nem a közjót szolgálja, hanem azt, hogy “örök időkre szóló kuratórium fogja a fenntartói jogokat gyakorolni”. Kifogásolta, hogy a kormány semmilyen formában nem egyeztetett a várossal a tervezett átalakulásról. Fazekas Sándor (Fidesz) azt hangoztatta: a kuratóriumok tagjai nem politikai kinevezettek, az alapítványi struktúrával pedig bővülni fog az egyetemek autonómiája.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb