Közélet

“Előfordult, hogy reggel találkoztam egy jó állapotú beteggel, és mire ebédről visszaértem, már sokkal rosszabb állapotban volt” – az SZTE önkéntesei mesélnek a COVID osztályos munkájukról

Tegnap számoltunk be arról, hogy a harmadik hullám idején az SZTE több mint 800 diákja nyújtott önkéntes segítséget a leterhelt egészségügyi dolgozóknak, akik legnagyobb számban az oltópontokon, a COVID osztályokon és az OMSZ-nál dolgoztak. Az önkéntes munkában résztvevő hallgatók a Szegedi Tudományegyetem kérdésére mesélték el tapasztalataikat az embert próbáló munkáról.

EGYRE TÖBB AZ ÖNKÉNTES A BETEGÁGYAK MELLETT

“A múlt év késő őszén, a második hullám idején indult be jelentősen az önkénteskedés, amikor döntően a szűréseknél, valamint a Klinikai Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetben segédkeztek a hallgatók. Hatalmas lökést az oltások beindulása adott, akkor megtriplázódott a jelentkezők száma. A harmadik hullám felfutásával az oltásban dolgozók maradtak, de egyre több az önkéntes a betegágy mellett is. Nagyon népszerű a hallgatók körében a COVID osztály és a COVID intenzív osztály, ami nagyon meglepő és örvendetes is” – mondta el Balogh Dénes, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás vezető főápolója, a klinikai önkéntes feladatszervezés főkoordinátora.

SOKSZOR PSZICHIKAILAG ÉS FIZIKAILAG IS MEGTERHELŐ A FELADATELLÁTÁS

Az önkéntes szolgálatot teljesítő hallgatók közül Magyar Sára VI. éves orvostanhallgató elmondta, annak ellenére, hogy sokszor pszichikailag és fizikailag is megterhelő a munka, sok örömet is tud neki szerezni ez a feladatvállalás, hiszen olyan tapasztalatokat is szerezhet, amire egyébként kevés lehetősége lenne. Sára 2020. novemberében kezdett önkénteskedni, először a mikrobiológiai intézetben a beérkező minták adminisztrációjánál, feldolgozásánál és a mintavevő csomagok összeállításánál, majd január óta a Vasas Szent Péter utcai oltóponton kezdetben adminisztrációs és betegirányítási feladatokat látott el, majd az orvosoknak is segített a szükséges vakcina mennyiséget kiszámolni és szállítani.

Fotó: SZTE

A FELSŐBB ÉVES ORVOSTANHALLGATÓK AKÁR AZ ORVOSOK TERHEIT IS CSÖKKENTHETIK

“A feladatkör rendkívül változó, alapvetően a szakápolási feladatokban segítünk, a felsőbb éves orvostanhallgatók akár az orvosok terheit is csökkenthetik. Rendszeresen figyeljük a kritikus állapotú betegek aktuális állapotát, de a súlyosabb eseteknél a betegforgatásnál is segítünk” – számolt be feladatairól Oláh Patrik V. éves orvostanhallgató, aki sokakkal együtt március óta az SZTE Járványügyi Ellátó Központ COVID intenzív részlegén önkénteskedik. Mint mondta, már szinte a barátainak nevezheti az ott megismert hallgató társait, akiknek szintén jár az elismerés, mert az elmúlt hónapokban nagyon kemény munkát végeztek.

Fotó: SZTE

A COVID OSZTÁLYON GYORSAN MEGVÁLTOZHAT EGY – EGY BETEG ÁLLAPOTA

Patrik elmondta, a nehezebb időszakokon a hivatástudat az, amiből erőt meríthet. “Ezen az osztályon sokkal gyorsabban változik a betegállomány, jóval magasabb a halálozási arány, mint más intenzív osztályokon. Előfordult már, hogy reggel találkoztam egy viszonylag jó állapotú és kommunikáció képes beteggel, és mire ebédről visszaértem, már sokkal rosszabb állapotban volt. Vagy egy másik esetben a viszonylag jó állapotú páciens helyén pár órával később már másik beteget találtam. A COVID-fertőzött betegek egy része nagyon gyorsan kerül rossz, akár végzetes állapotba. Ezt rendkívül nehéz feldolgozni, lelkileg nagyon megterhelő” – árulta el Patrik, aki hozzátette, sok erőt adnak számukra a sikeres esetek, amikor a gondos kezelésnek és ápolásnak köszönhetően egy-egy beteg meggyógyul és elhagyhatja a klinikát.

Forrás: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb