Mindenmás

Felfüggesztett fogházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a nőt, aki késve vitte orvoshoz szívműtéten átesett gyermekét

Az ügyészi indítvánnyal egyezően, jogerősen egy év – két évre felfüggesztett – fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a nőt, aki az orvosi utasítást figyelmen kívül hagyva, több órás késéssel vitte vissza a kórházba a műtét után hazaengedett, egyéves gyermekét – tájékoztatta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

TÖBB ÓRÁS KÉSEDELEMMEL VITTE BE GYERMEKÉT A KÓRHÁZBA, MIUTÁN AZ EGYÉVES PICI SZÍVMŰTÉTEN ESETT ÁT

Nagyné Günther Ágnes közölte, a táblabíróság gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat. A nő ellen azért indult büntetőeljárás, mert az előzetes orvosi figyelmeztetés figyelmen kívül hagyásával, szülői gondozási kötelezettségét elmulasztva, több órás késedelemmel vitte egyéves gyermekét a kecskeméti kórházba. A kiskorú sértett – akit a rajta elvégzett szívműtétet követően az előző napon engedtek haza – állapota romlott, ennek tüneteit édesanyja is észlelte.

A KÉSÉS MIATT A GYERMEK ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOTBA KERÜLT, ÉLETÉT MÁR NEM TUDTÁK MEGMENTENI

A késlekedés miatt a gyermek életveszélyes állapotban került kórházba, majd – részben az orvosi ellátás során történt szabálytalanságok miatt – szívmegállás, keringés- és légzésleállás következett be nála. A gyermek halálához vezető folyamatot a műtéti ellátással összefüggő szövődmény indította el.

A NŐ TERHÉRE AZ RÓHATÓ, HOGY AZ ORVOSI UTASÍTÁSOKNAK NEM TETT ELEGET

A bíróság megállapította, hogy az asszony mulasztása nem abban állt, hogy nem ítélte meg helyesen a gyermek egészségi állapotát, mert a diagnosztizálás nyilvánvalóan tőle nem volt elvárható, hanem az róható a terhére, hogy az orvosi előírásoknak nem tett eleget, holott a kórelőzmények, valamint az aktuális tünetek miatt a gyermek életveszélyes állapotának kialakulása lehetőségével is számolnia kellett. A táblabíróság döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb