Közélet

Érettségi Szegeden, 2021: magyar nyelv és irodalom, let’s go!

Ma reggel Szegeden is elrajtolnak az írásbeli érettségi vizsgák, így a szegedi diákok is beülnek az iskolapadba. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Szorítunk Nektek, szegedi diákok (és a háttérben izguló anyukák-apukák)! Ettől a perctől kezdve a legfontosabb, érettségivel kapcsolatos információkat non-stop hozzuk a Szeged365.hu-n!

NEM KÖTELEZŐ, DE AJÁNLOTT A MASZK AZ ÉRETTSÉGIZŐK SZÁMÁRA

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára az alábbi járványügyi szabályokról számolt be korábban:

  • egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat,
  • tartani kell a másfél méteres távolságot,
  • megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell nekik biztosítani,
  • a felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata,
  • a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott.

240 PERC ÁLL RENDELKEZÉSRE

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben. A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb