Mindenmás

Napi pakk: érettségi start, hűvös hétfő, Hosszú Katinka szülinap

Az elmúlt napok nyárias időjárása után kicsit hűvösebb idővel indítjuk a hetet Szegeden, de nem kell megijedni, még így sem lesz hideg! Mától újraindulhat az egynapos sebészeti ellátás és nyit a Somogyi Könyvtár is, igaz, csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Lesz itt még ivóvízhálózat öblítés és a szegedi diákok is beülnek az iskolapadba, indulnak az érettségi vizsgák. Kortyolj bele a kávédba egy nagyot és kezdd a mai napot is a Szeged365 infóival!

ŐKET KÖSZÖNTSD NÉVNAPJUKON

Tímea, Irma, Alexander, Antonella, Antónia, Eutímia, Horác, Ivola, Juvenál, Letta, Maura, Sándor, Seherezádé, Ténia, Timon, Timót, Timóteus, Timóteusz, Ugor, Viola, Violenta, Violett, Violetta, Viorika, Zsaklin

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Nemzetközi Sajtószabadság Napja. 1991 május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Az ENSZ ekkor ezt a napot nyilvánította a nemzetközi sajtószabadság napjává. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg.

  • 401 éve megszületett Zrínyi Miklós gróf, horvát bán, költő, politikus, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja.
  • 122 éve létrejött a Ferencváros Torna Club, az FTC. Néhány lelkes ferencvárosi fiatal alapította az egyesületet a mai Bakáts téren. Az FTC első elnöke dr. Springer Ferenc volt.
  • 118 éve megszületett Bing Crosby, amerikai énekes. Érdekesség, hogy 1956-ban Bing Crosby pénzt adott Domján Imre magyar származású katolikus papnak, akinek a templomába járt, hogy néhány magyar menekült Amerikába utazásának a költségeit fedezze.

  • 85 éve megszületett Szilágyi János újságíró, műsorvezető, riporter.
  • 75 éve megszületett Dr. Eőry Ajándok biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos, a hagyományos kínai orvoslás magyarországi úttörője.
  • 69 éve meghalt Csanády György költő, újságíró, rádiórendező, a Székely himnusz szövegének írója. 1921-ben írta a Mihalik Kálmán által megzenésített későbbi Székely himnusz szövegét.
  • 56 éve született Bódi László (Cipő) rockénekes, a Republic együttes énekese volt. Kárpátaljai származású magyar rockénekes, zeneszerző, dalszerző, a Republic együttes alapító tagja, énekese és frontembere; a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legsikeresebb zenésze, dalszerzője volt.

  • 32 éve megszületett Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónő. Az első olyan versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban (200 m, 400 m, rövid pályán: 100 m, 200 m, 400 m).

  • 1 éve meghalt Szilágyi István színész (Lópici Gáspár a Keménykalap és krumpliorrban, a Piócás ember az Indul a Bakterházban).

HŰVÖSEBB LESZ AZ IDŐ, DE NEM HIDEG!

A felettünk is átvonuló hidegfront miatt hétfőn már jóval alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk Szegeden. Mondjuk ez sem vészes, nem kell megijedni, hiszen hajnalban is 7-8 fokig hűl csupán a levegő hőmérséklete, napközben pedig 17-18 fokot mérhetünk.

ÚJRAINDUL AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI ELLÁTÁS SZEGEDEN

Május harmadikától újraindulhat az egynapos sebészeti ellátás – közölte Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere a Facebookon. Kásler a részletekről annyit árult el, hogy beavatkozások az egészségügyi szolgáltatóknál előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, rugalmas tervezéssel és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával.

NYIT A SOMOGYI KÖNYVTÁR IS

2021. május 3-tól, hétfőtől a megszokott nyitvatartási rend szerint működik a Somogyi-könyvtár és valamennyi fiókkönyvára. A könyvtárakat a 194/2021. (IV. 26.) számú Kormányrendelet értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkezők,és a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt felügyelete alatt álló kiskorúak látogathatják.

IVÓVÍZHÁLÓZAT ÖBLÍTÉS LESZ ALSÓVÁROSON ÉS A BELVÁROSBAN

A Szegedi Vízmű Zrt. ivóvízhálózat öblítést végez 2021. május 3. és 7. között Alsóváros és a Belváros területén, éjjel 22:00 és 5:00 óra között. A munkálatok befolyásolhatják a hálózatban uralkodó nyomásviszonyokat, így az öblítés során átmeneti nyomáscsökkenés, valamint vízhiány következhet be, és a víz zavarossá válhat, sárgás színű lehet.

ÉRETTSÉGIRE FEL!

Hétfőn reggel – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák, így a szegedi diákok is beülnek az iskolapadba. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb