Mindenmás

Napi pakk: érettségi start, hűvös hétfő, Hosszú Katinka szülinap


- Hirdetés -

Az elmúlt napok nyárias időjárása után kicsit hűvösebb idővel indítjuk a hetet Szegeden, de nem kell megijedni, még így sem lesz hideg! Mától újraindulhat az egynapos sebészeti ellátás és nyit a Somogyi Könyvtár is, igaz, csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Lesz itt még ivóvízhálózat öblítés és a szegedi diákok is beülnek az iskolapadba, indulnak az érettségi vizsgák. Kortyolj bele a kávédba egy nagyot és kezdd a mai napot is a Szeged365 infóival!

ŐKET KÖSZÖNTSD NÉVNAPJUKON


- Hirdetés -

Tímea, Irma, Alexander, Antonella, Antónia, Eutímia, Horác, Ivola, Juvenál, Letta, Maura, Sándor, Seherezádé, Ténia, Timon, Timót, Timóteus, Timóteusz, Ugor, Viola, Violenta, Violett, Violetta, Viorika, Zsaklin

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Nemzetközi Sajtószabadság Napja. 1991 május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Az ENSZ ekkor ezt a napot nyilvánította a nemzetközi sajtószabadság napjává. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg.

  • 401 éve megszületett Zrínyi Miklós gróf, horvát bán, költő, politikus, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja.
  • 122 éve létrejött a Ferencváros Torna Club, az FTC. Néhány lelkes ferencvárosi fiatal alapította az egyesületet a mai Bakáts téren. Az FTC első elnöke dr. Springer Ferenc volt.
  • 118 éve megszületett Bing Crosby, amerikai énekes. Érdekesség, hogy 1956-ban Bing Crosby pénzt adott Domján Imre magyar származású katolikus papnak, akinek a templomába járt, hogy néhány magyar menekült Amerikába utazásának a költségeit fedezze.

  • 85 éve megszületett Szilágyi János újságíró, műsorvezető, riporter.
  • 75 éve megszületett Dr. Eőry Ajándok biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos, a hagyományos kínai orvoslás magyarországi úttörője.
  • 69 éve meghalt Csanády György költő, újságíró, rádiórendező, a Székely himnusz szövegének írója. 1921-ben írta a Mihalik Kálmán által megzenésített későbbi Székely himnusz szövegét.
  • 56 éve született Bódi László (Cipő) rockénekes, a Republic együttes énekese volt. Kárpátaljai származású magyar rockénekes, zeneszerző, dalszerző, a Republic együttes alapító tagja, énekese és frontembere; a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legsikeresebb zenésze, dalszerzője volt.

  • 32 éve megszületett Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónő. Az első olyan versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban (200 m, 400 m, rövid pályán: 100 m, 200 m, 400 m).

  • 1 éve meghalt Szilágyi István színész (Lópici Gáspár a Keménykalap és krumpliorrban, a Piócás ember az Indul a Bakterházban).

HŰVÖSEBB LESZ AZ IDŐ, DE NEM HIDEG!

A felettünk is átvonuló hidegfront miatt hétfőn már jóval alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk Szegeden. Mondjuk ez sem vészes, nem kell megijedni, hiszen hajnalban is 7-8 fokig hűl csupán a levegő hőmérséklete, napközben pedig 17-18 fokot mérhetünk.

ÚJRAINDUL AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI ELLÁTÁS SZEGEDEN

Május harmadikától újraindulhat az egynapos sebészeti ellátás – közölte Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere a Facebookon. Kásler a részletekről annyit árult el, hogy beavatkozások az egészségügyi szolgáltatóknál előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, rugalmas tervezéssel és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával.

NYIT A SOMOGYI KÖNYVTÁR IS

2021. május 3-tól, hétfőtől a megszokott nyitvatartási rend szerint működik a Somogyi-könyvtár és valamennyi fiókkönyvára. A könyvtárakat a 194/2021. (IV. 26.) számú Kormányrendelet értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkezők,és a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt felügyelete alatt álló kiskorúak látogathatják.

IVÓVÍZHÁLÓZAT ÖBLÍTÉS LESZ ALSÓVÁROSON ÉS A BELVÁROSBAN

A Szegedi Vízmű Zrt. ivóvízhálózat öblítést végez 2021. május 3. és 7. között Alsóváros és a Belváros területén, éjjel 22:00 és 5:00 óra között. A munkálatok befolyásolhatják a hálózatban uralkodó nyomásviszonyokat, így az öblítés során átmeneti nyomáscsökkenés, valamint vízhiány következhet be, és a víz zavarossá válhat, sárgás színű lehet.

ÉRETTSÉGIRE FEL!

Hétfőn reggel – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák, így a szegedi diákok is beülnek az iskolapadba. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb