Közélet

Már ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló mobilalkalmazás az oltottaknak

Péntektől már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására, írta a koronavírus tájékoztató portál. 

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY FELMUTATÁSA HELYETT QR – KÓD LEOLVASÓVAL IS ELLENŐRIZHETŐ AZ OLTOTTSÁG

A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól  – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, valamint a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

AZ ELSŐ VÉDŐOLTÁS RÖGZÍTÉSÉT KÖVETŐEN AZONNAL KÉPES IGAZOLNI AZ OLTÁS TÉNYÉT

Az alkalmazás tehát azoknak is nagyban megkönnyíti az életét, akik már megkapták az oltást, de valamilyen oknál fogva a védettségi igazolványt még nem. Az applikáció az első védőoltás rögzítése után gyakorlatilag azonnal képes igazolni az oltás tényét, mert közvetlenül össze van kötve az oltóorvosok által használt informatikai rendszerrel (EESZT). Így egyértelműen jelzi az oltás hiányát is. Az applikáció az oltás tényét igazolja, a vírusfertőzésen való átesettséget nem, arra továbbra is csak a védettségi igazolvány a megfelelő .

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb