Blog

Geek Girl Blog: élettel teli múlt, avagy hogyan színezd újra régi fekete – fehér fotóidat

Nem kérdés, a fekete – fehér képeknek is megvan a maga hangulata és varázsa, nem véletlenül népszerű a valamennyi telefonkészülékben megtalálható szerkesztési lehetőség, amellyel kivonhatjuk a színeket fotóinkról. De mi a helyzet abban az esetben, ha pont fordítva, színeket szeretnénk hozzáadni régi képeinkhez? Természetesen már erre is van gyors megoldás!

Amikor előkerülnek a család idősebb generációinak poros fényképalbumai, melyeket már évek óta nem nyitott ki senki és lapozgatjuk benne a megsárgult fotókat, akaratlanul is elképzeljük, milyenek lehettek akkoriban a színek, mennyire volt tiszta kék az ég, hogyan csillant meg a napfény a zöld fövenyen, milyen színű lehetett a fodros kis szoknya a nagymamám kislánykori képén és a szalag, ami a hajába volt belefonva. A színek valahogy közelebb hozzák a múltat, sokkal inkább magunkénak érezzük a képen megjelenő történetet, mintha egy filmet néznénk, úgy megelevenedik minden életkép előttünk. A mai technika segítségével pedig már pár pillanat is elég hozzá, hogy színekkel töltsük meg a fakó képeket, és múltunk darabkái egycsapásra a jelenünk része legyen.

COLORIZE – AHOL AUTOMATIKUSAN SZÍNEKKEL TELNEK MEG A RÉGI KÉPEK

A Colorize egy ingyenesen letölthető applikáció, amely képes fekete – fehér fotóinkból színes képeket létrehozni. A használatánál pedig mi sem egyszerűbb! Csak ki kell választani a készülékünk galériájából a szerkeszteni kívánt képet, vagy a programon belül lefotózni a papíralapú fényképet. Innentől fogva pedig az alkalmazás magától teszi a dolgát, és pár pillanat alatt színekkel tölti meg a régi emlékeket. Hogy mit, milyen színűvé varázsol, magától találja ki az applikáció, így a fantáziánkra és a kreativitásunkra nem sok szükség lesz, de a javára szóljon, a végeredményt tekintve jó munkát végez.

PHOTOFILTRE – A TENGERNYI SZÍNLEHETŐSÉG TÁRHÁZA

A PhotoFiltre egy PC-re letölthető ingyenes képoptimalizáló és szerkesztő program, mely talán kicsit bonyolultabbnak tűnik az előző mobilalkalmazásnál, de megéri kicsit jobban beleásnunk magunkat a szoftver adta lehetőségekbe, hiszen a segítségével tengernyi lehetőség nyílik meg előttünk többek között egy-egy fotó átszínezéséhez. Itt már mi határozhatjuk meg, hogy a kép egyes részeit milyen színűre szeretnénk varázsolni, nem automatizáltan működik, mint az előző applikációnál. Ez adja bizonyos szempontból a nehézségét is, viszont ezzel együtt, ha ráérzünk a program használatára mindenféle árnyalatokat, színtelítettséget finomra tudunk benne hangolni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb