Közélet

Bravúros életmentés: egy szegedi újszülött volt az első az országban, akit műtüdővel szállítottak Budapestre

Szegedről a budapesti Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetbe (Gokvi) vittek egy életveszélyben lévő újszülöttet, akinél úgynevezett ECMO-készüléket kellett alkalmazni.

EZ VOLT AZ ELSŐ ÚJSZÜLÖTT KORI HOSSZÚ TÁVÚ ECMO – TÁMOGATOTT SZÁLLÍTÁS AZ ORSZÁGBAN

A Gokvi csütörtöki tájékoztatása szerint ezzel a szakorvosaik elvégezték az első újszülött kori hosszú távú ECMO-támogatott szállítást az országban. Az úgynevezett ECMO gyakorlatilag egy “műtüdő”,amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál.

AZ ÚJSZÜLÖTTNEK SÚLYOSAN KÁROSODOTT A TÜDEJE, ÉLETMENTŐ BEAVATKOZÁSRA VOLT SZÜKSÉG

Azt írták, a beavatkozás Szegeden történt egy olyan újszülöttön, akinél magzatvíz belégzése után súlyos állapot alakult ki, életmentésre volt szükség. Ez az újszülött kori betegség olyankor alakult ki, amikor fertőzött magzatvíz jut a tüdőbe, súlyos károsodást okozva. A Szegeden született újszülött állapota a gépi lélegeztetés és korszerű gyógyszeres kezelés ellenére gyorsan romlott, az oxigénellátása csak ECMO-készülékkel volt biztosítható. Az újszülöttet ezt követően szállították Szegedről Budapestre a Gokvi szakemberei a Gyermekszív Központba. A beavatkozás május 28-án volt, a riasztás után két gyermekszívsebész, egy aneszteziológus, egy műtősnő és egy pumpatechnikus asszisztens utazott Szegedre.

NÉHÁNY NAP ALATT STABILIZÁLÓDOTT A CSECSEMŐ ÁLLAPOTA

A csecsemő állapota néhány nap alatt stabilizálódott, szerdán már le lehetett venni az ECMO-készülékről, csütörtökön pedig áthelyezték az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikára. Az intézet közleményében közölte azt is, hogy Magyarországon ez volt a második olyan újszülött kori speciális szív-tüdő támogató eszközös kezelés, amely keretében súlyos újszülött kori tüdőbetegségben ECMO-készüléket alkalmaztak. Néhány héttel ezelőtt volt az első ilyen alkalom, szintén a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjában, ugyancsak sikeresen.

AZ EBBEN A KOROSZTÁLYBAN HASZNÁLT ECMO – KEZELÉS EGYSZERRE PÓTOLJA A SZÍV ÉS A TÜDŐ MŰKÖDÉSÉT

Az újszülöttkori sajátosságok miatt, bár elsősorban a tüdő volt mindkét esetben beteg, az ebben a korosztályban használt ECMO-kezelés egyszerre pótolja a szív és a tüdő működését. Tekintettel a kettős szervpótlásra, ezeket az újszülötteket gyermekszívsebészeti központba kell szállítani, és amíg a tüdő nem gyógyul megfelelően, biztosítani kell ezt a kettős támogatást – írták.

A SZEGEDI CSECSEMŐ VOLT AZ ELSŐ OLYAN ÚJSZÜLÖTT, AKI VIDÉKRŐL, HOSSZABB SZÁLLÍTÁSSAL KERÜLT AZ INTÉZMÉNYBE

A szegedi csecsemő volt az első olyan újszülött, aki vidékről, hosszabb szállítással került az intézetbe. Egy újszülöttnél technikailag is bonyolultabb az ECMO, mint egy nagyobb gyereknél, a szállítási kockázat egy csecsemő esetében sokkal nagyobb lehet, így a földi szállítás volt a legbiztonságosabb, mert az egészségügyi csapat így könnyebben és biztonságosabban el tudta látni a beteget – ismertették.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb