Közélet

Folytatódik a szúnyogok elleni harc, a jövő héten a Katasztrófavédelem gyérít Szegeden

Kedd este repülős, kémiai szúnyoggyérítést végeztetett az önkormányzat Szegeden, így szerdára már egy kicsit fellélegeztünk, érezhetően kevesebb lett a vérszívó városunkban. A harc viszont folytatódik, Mi pedig rákérdeztünk Mukics Dánielnél, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjénél, hogy mikorra tervezik Ők a következő szúnyoggyérítést Szegeden. A szóvivő jó hírekkel szolgált, a jövő héten biztosan lesz irtás és számos jó tanáccsal is ellátott bennünket!

Az elmúlt másfél hétben szinte meg lehetett bolondulni a szúnyogoktól egész Szegeden, tegnap este viszont repülőgépes irtást végzett az önkormányzat, ami némi megnyugvást hozott városunkban:

FOLYTATÓDIK A HARC

A harc viszont folytatódik, nincs megállás, hiszen a száraz, meleg idő kedvez a vérszívók szaporodásának. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a témával kapcsolatban elárulta, hogy a környéken, vagyis Csongrád-Csanád megyében az idei szúnyoggyérítés már április 22-én kezdetét vette, ekkor a lárvákat irtották elsősorban. Biológiai irtás egyébként volt Szegeden április 22-e mellett még június 2-án, 9-én és 14-én, viszont földi, kémiai gyérítés lesz a jövő hét elején is.

NEKÜNK IS HATALMAS FELELŐSSÉGÜNK VAN ABBAN, HOGY KEVESEBB LEGYEN A VÉRSZÍVÓ

“Előreláthatóan kémiai szúnyoggyérítésre a jövő héten kerül sor Csongrád-Csanád megyében, és ezen belül is Szegeden. A szúnyoggyérítésnek a pontos helyét és idejét azt maximum egy, másfél hétre lehet előre megtervezni. Ez azért van így, mert a szakemberek folyamatosan elemzik a helyzetet országszerte, hogy hol, mekkora a szúnyogártalom. Elemzik a vizekben a lárváknak a fejlettségi állapotát, számát, valamint a kifejlett szúnyogok számát és ahol ez elér egy bizonyos limitet, ott lesz a következő időszakban szúnyoggyérítés” – emelte ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, majd hozzátette, hogy a szúnyogok nagy része magántelkeken fejlődik ki, ezért a magánszemélyeknek is hatalmas a felelőssége van abban, hogy mennyi szúnyoggal találkozunk az idei évben. Mukics Dániel ezzel kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy egy-egy nagyobb eső után érdemes azokat a kerti tárgyakat, amelyek összegyűjtik az esővizet kiönteni, hiszen ezekben ezer számra képesek kifejlődni a szúnyogok, akár néhány deciliter vízben is.

PONT MEGFELELŐEN ALAKULT AZ IDŐJÁRÁS AHHOZ, HOGY RENGETEG SZÚNYOG LEGYEN

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője beszélt továbbá arról is, hogy nagyban befolyásolja a szúnyogok számát az időjárás is. Relatív hűvös tavaszunk volt, amit egy esős időszak követett és most jött a felmelegedés, ami pontosan kedvez a szúnyogok elszaporodásának. Mukics Dániel még sok hasznos információt közölt velünk, a vele készített teljes interjút pedig itt hallgathatod meg:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb