Mindenmás

Orrfacsaró bűz terjeng Szeged egy részén

Nincs is klasszabb, mint egy forró nyári estén kiülni az erkélyedre egy pohár borral és a pároddal… leszámítva, ha a jelenet Rókuson játszódik és már az első levegővételnél érzed: itt valami bűzlik. Tegnap este legalább egy tucatnyi olvasónk írt ránk ugyanabban a témában, elmondásuk alapján – a tavaly nyári esetekhez hasonlóan – ismét orrfacsaró bűz terjengett, az üzenetek többsége disznótrágya-szagról szól.

ITT VALAMI BŰZLIK

“Este 10 körül kinyitottam az ablakot hogy legyen egy kis levegő a nagy hőség levonultával erre elkezdett ömleni a disznósz@rszag, azt hittem rosszul leszek. Tavaly nyáron is ez volt a Vértónál, olyan mintha egy sertéstelep közepén laknánk” – számolt be róla e-mailjében Karolina, hozzá hasonlóan ugyanerről a jelenségről üzentek Rókuson, Makkosházán és Baktóban élő olvasóink. “Városi lányként mindig is vágytam egy kis vidéki feelingre, most megkaptam” – írja Andi aki a Sándorfalvi úton működő sertéstelepre tippel, mint ludasra.

TAVALY IS SZAGOS VOLT A NYÁR, HÁROM BŰZFORRÁS IS LEHETSÉGES

A jelenség nem új, tavaly (és azelőtt, nomeg azelőtt és azelőtt) is szagos volt a nyár a fent említett városrészek bizonyos pontjain, legutóbb a következő lehetséges okok merültek fel:

  • Sándorfalvi úti sertéstelep: az egyik tavaly nyáron nyilatkozó forrásunk úgy vélte, a trágyaszárító medencék lehettek a ludasak. Ezeket pár éve felújították, megfelelő technológiát alkalmaztak, de a bűz egyesek szerint így is megmaradt.
  • Sándorfalvi Központi Hulladéklerakó: sokan “gyanúsítják” őket a Szegeden terjengő szagokért, viszont a komposztálónál kötelező a biofilter szaghatás mérés, ez évről évre kiemelkedően jó eredményt mutat, elvileg nem szabadna, hogy érződjön a szag.
  • Zöldforrás Biogáz Erőmű: szintén a Sándorfalvi út közelében működik egy biogáz erőmű, ennek a silójában növényi trágyalé erjed, ennek is lehet szaga.

A mai napon körbehívjuk a lehetséges forrásokat és megpróbáljuk kideríteni, hol az igazság. Addig is, csipeszt az orra, ablakot becsukni (na jó, nem ennyire rongy a helyzet, csak vicceltünk).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb