Szegedi Arcok

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Megkapta az első beteg a Karikó Katalin által elindított első rák elleni kísérleti vakcinát. Karikó Katalin erről már korábban, egy beszélgetés során árulta el, hogy a BioNTechnél a bőrfelszíni tumorba történő oltási kísérletekkel foglalkozott két évvel ezelőtt – szúrta ki az Index.

“A felszínen lévő tumorokat, mint például a melanoma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket, amely az immunsejteket odahívja, és megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni” – számolt be a vírus elleni kutatási munkájáról részletesen a Széchenyi-díjas kutatónő, aki azt is elárulta, nemcsak a rák elleni kutatásokban használják az általa kifejlesztett technológiát, de már a második fázisban vannak azok a kísérletek, ahol az infarktusos embereknek a szívét vizsgálják az mRNS-sel.

ELSŐKÉNT, JÚNIUS 18-ÁN EGY MELANOMÁS BETEG KAPHATTA MEG A KÍSÉRLETI VAKCINÁJÁT 

Elsőként, június 18-án Németországban egy melanomás beteg kaphatta meg a Biontech rák elleni, kísérleti vakcináját. A BNT111-et a vizsgálat során egy immunonkológiai szerrel, Libtayóval kombinálták. A tesztekbe 120 beteget vonnak be. Tesztelik majd, hogy hogyan működik a két szer együtt, valamint hogy mennyire hatékonyak és biztonságosak. Külön-külön, és együtt is értékelik majd az alkalmazott hatóanyagokat. “Célunk, hogy kihasználjuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Sikerült demonstrálnunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a Covid–19 kezelésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a rák globális egészségügyi fenyegetés, még a jelenlegi világjárványnál is rosszabb” – mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

MÁS ONKOLÓGIAI VAKCINÁK TESZTELÉSE IS ZAJLIK

A BioNTechnél nemcsak ez az egyetlen tesztelés az mRNS- technológiával karöltve. Más onkológiai vakcinák tesztelése is zajlik, amelyekkel a következő 5 évben a humán vizsgálatok előrehaladottabb szakaszába kívánnak érni, hogy minél rövidebb idő alatt kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a rák gyógyítására alkalmas gyógyszerek. Az mRNS-alapú oltások az elképzelések szerint rugalmasságuknak köszönhetően daganatos megbetegedések ellen is bevethetőek lehetnek, sőt, akár személyre szabott rákvakcinák formájában is. A lap kitér arra is, hogy az mRNS-vakcina-technológia nagyon ígéretes, nagy erővel zajlanak a rákgyógyító vakcinák tesztelései, de a legfontosabb, hogy a klinikai 3. fázisú nagy mintás teszteken is hatékonynak, valamint biztonságosnak mutatkozzanak. A tömeges gyártás azonban még sok időt vesz igénybe, és nem minden ország rendelkezik mRNS-vakcina gyártására alkalmas gyárral.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Möbel Transport Wien
'Fel a tetejéhez' gomb