Mindenmás

Mindössze 12 óra alatt negyven migránst és Deszknél két embercsempészt is fogtak a rendőrök

A rendőrök 40 határsértővel és két embercsempésszel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Csongrád-Csanád megyében – olvasható a police.hu-n.

Mint írják, a járőrök a honvédekkel együttműködve 2021. június 24-én 17 óra 30 perc és 2021. június 25-én 6 óra 30 perc között nyolc esetben, összesen 34 határsértőt tartóztattak fel Röszke, Ásotthalom, Szeged, Kübekháza, Klárafalva és Újszentiván közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok marokkói, szíriai, palesztin, líbiai, valamint egyiptomi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

DESZKNÉL KÉT EMBERCSEMPÉSZT IS FOGTAK

A járőrök elfogtak két magyar férfit is, aki a gyanú szerint hat határsértőt próbáltak meg jogellenesen Magyarország területére szállítani. A 41 éves sofőrt és annak 47 éves utasát egy magyar honosságú családi egyterűben 22 óra 15 perckor Deszk belterületén igazoltatták a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei. A sofőr és utasa mellett a járműben, hat határsértőt találtak. A migránsok magukat szíriai állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a sofőrt és annak társát előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vételük mellett – indult ellenük eljárás. Az illegális migránsokkal szemben – meghallgatásukat követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb