Közélet

Így állunk vakcina fronton hazánkban

A kormányzati koronavírus tájékoztató oldal közzétette, hogyan alakult Magyarországon a vakcinák beszerzése, miből, mennyi áll rendelkezésre és honnan számíthatunk még utánpótlásra.

A LEGTÖBB VAKCINÁT A PFIZER SZÁLLÍTOTTA

Eddig több mint 5 millió 446 ezren regisztráltak oltásra és 93%-uk már fel is vette azt. Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 40%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (6 millió adagot) a Pfizer szállított, ezzel a vakcinával történik a 12-18 év közöttiek oltása is.

SZPUTNYIK ÉS SINOPHARM VAKCINÁBÓL AZ ÖSSZES MEGRENDELT ADAG MEGÉRKEZETT

Miután az év első felében az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezett, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából mára az összes oltóanyagot megkapta Magyarország, ezért aki Szputnyik oltást szeretne, az foglalja le mielőbb az online időpontfoglalóban, mert már csak korlátozott mennyiségben van kint ebből a vakcinából a kórházi oltópontokon. A Sinopharm vakcinából is mára megérkezett az összes megrendelt 5 millió adag, sőt azon felül további 200 ezer adagot is kapott adományként Magyarország.

ÉPÜL A NEMZETI OLTÓANYAGGYÁR

Ahogy a lenti táblázatban is látszik, a megrendelt keleti vakcinák mind beérkeztek, sőt a megrendeltnél több is érkezett. A megrendelt nyugati vakcinából is még 14 millió adagot várunk. Mindez bőven elegendő a hátralévő, vagy akár a harmadik körös oltásokhoz. Magyarország célja azonban az, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a – jelenleg még fejlesztés alatt álló – magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb