Mindenmás

Különleges éjszakai világító felhők ragyogták be péntek este Szeged egét

Fényes éjszakai világító felhők ragyogtak fel péntek este országszerte, természetesen Szegedről is lehetett látni a lenyűgöző természeti jelenséget. A Szegeden láttalak csoport egyik szemfüles tagja lencsevégre is kapta a világító felhőket Szeged felett.

Fotó: Szőllősiné Némedi Melinda, Szeged. Forrás: Szegeden láttalak Facebook csoport

Az Időkép továbbá azt írja, hogy bár nem mindenhol voltak ideálisak a körülmények, a kevésbé felhős tájakon, így főként az ország középső harmadán, de Szeged felett is az idei szezon eddigi legszebb éjszakai világító felhői tűntekfel péntek este.

A VILÁGÍTÓ FELHŐK VALAHOL A VILÁGŰR HATÁRÁN SZÜLETNEK

Érdekesség, hogy a világító felhők nem az időjárásunkat meghatározó troposzféra képződményei, jóval feljebb, 80-90 km magasságban a mezoszféra és az ionoszféra találkozásánál, azaz valahol a világűr határán születnek. Kozmikus eredetű porszemcsékre, mikrometeoritokra kondenzálódott, fagyott vízpára alkotja őket. Ezekről a vékony jégfelhőkről verődik vissza a Nap fehér fénye, amely a mezoszférán áthaladva kékes árnyalatot kap. Megjelenésükkor a Nap már legalább 6 fokkal a horizont alatt tartózkodik, így a sötét alkonyi égbolt szolgál hátterül a látványosságnak.

Forrás: idokep.hu, legkoroptika.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb