Közélet

Politico: Magyarország nem kap pénzt az EU-tól. Varga Judit: fakenews hadjárat van!

Most akkor, kinek van igaza? A Politico arról ír, hogy az Európai Bizottság nem akarja támogatni annak a 7,2 milliárd eurós támogatásnak a folyósítását, amelyet Magyarország a 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapból (RRF) kért. Varga Judit igazságügyi miniszter villámgyorsan reagált, mint közösségi média posztjában írja, fakenews hadjárat indult, nem igaz a hír.

POLITICO: NEM LESZ PÉNZ

A bombát a brüsszeli központú Politico robbantotta, akik meg nem nevezett forrásaik alapján arról cikkeztek (a teljes írás ITT vár Rád), hogy az Európai Bizottság nem akarja támogatni annak a 7,2 milliárd eurós támogatásnak a folyósítását, amelyet Magyarország a gazdasági helyreállítási alapból (RRF) kért. A ma délben megjelent cikk szerint Magyarországtól azt kérték, hogy határozottabb ügyészségi fellépéssel, a bírói függetlenség erősítésével és a közérdekű adatokhoz való hozzáférés biztosításával növelje a korrupcióellenes erőfeszítéseket. A Politicónak nyilatkozó brüsszeli források szerint a baki ott van, hogy a magyar terv két kritériumot nem teljesít. 

A magyar kormány egyébként még májusban nyújtotta be helyreállítási tervét, a kérhető 5900 helyett 2500 milliárdra tartva igényt. Az amerikai-brüsszeli lap alapján az Index azt írja, a sajtómegkeresésre az Európai Bizottság nem akarta elárulni, hogy az ügyben mi a következő lépés, de a diplomaták nem hivatalos közlése szerint a labda most már magyar térfélen pattog.

VARGA JUDIT: LESZ PÉNZ

“Még mielőtt bárkit becsaphatna a hazánkkal szemben indított fake news-hadjárat, szögezzük le: Brüsszel nem dobta vissza Magyarország helyreállítási tervét” – írta ki Facebook oldalára Varga Judit, aki arról posztolt, jelenleg is konstruktív párbeszédet folytatnak az Európai Bizottsággal.

Az igazságügyminiszter hozzá tette, az viszont igaz, hogy a Bizottság a gyermekvédelmi törvény elfogadása után új igényeket fogalmazott meg. “Ezek az igények nyilvánvalóan összefüggnek a gyermekvédelmi szabályozással” – írja posztjában, majd hozzá teszi: “azt, amiért a magyar emberek megdolgoztak, Brüsszel semmilyen politikai indokkal nem veheti el Magyarországtól.”

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb