Közélet

Itt az újabb hőhullám: riasztást adott ki Müller Cecília és a rendőrség is figyelmeztet

Müller Cecília, országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki július 13-án 0 órától, július 15-én 24 óráig az ország egész területére – olvasható a rendőrség honlapján.

Mint írják, ismét rendkívüli hőség várható az elkövetkező napokban, ezért minden közlekedőt türelemre és fokozottabb körültekintésre intenek. Hozzáteszik, hogy a hőséghez mindenki eltérően alkalmazkodik, és ez önmagában is jelentős veszélyforrás lehet a közlekedésben. Ezekre figyeljünk leginkább:

  • A járművezetők ilyen időben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre.
  • A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége.
  • A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre.
  • A gyalogosokról ugyancsak elmondható a bágyadtság. Ilyenkor probléma, hogy a gyalogosok kevésbé néznek körül, amikor lelépnek az úttestre, és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

KERÜLJÜK A HOSSZABB AUTÓZÁST

A rendőrség tanácsa, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban – ha teheti – lehetőleg ne induljon útnak. Ha erre nincs lehetőség, akkor kerülje a hosszabb autózást, és előre tervezze meg az útvonalat – írják. Hozzáteszik, hogy a sofőrök lehetőleg kipihenten üljenek autóba, ne vezessenek fáradtan, senki ne vezessen ittasan. 

KEDDEN ÉS SZERDÁN LESZ A LEGMELEGEBB SZEGEDEN

Az Időkép előrejelzése szerint Szegeden kedden és szerdán lesz a legmelegebb. Ekkor a napi legmagasabb hőmérséklet elérheti akár a 38 fokot is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb