Sport

Amíg aludtunk, Tokióban 400 vegyesen zajlott az élet: Hosszú Katinka 5., Verrasztó Dávid 4.

A címvédő Hosszú Katinka az ötödik, Verrasztó Dávid negyedik, Mihályvári-Farkas Viktória pedig a hatodik helyen végzett 400 méter vegyesúszásban a tokiói olimpián. Helyi idő szerint vasárnap hajnalban rendezték az első úszódöntőket, íme a magyar vonatkozású eredmények!

HOSSZÚ KATINKA: “NEM TUDOM, MI TÖRTÉNT A MEDENCÉBEN”

A háromszoros ötkarikás bajnok Hosszú pillangón alaposan bekezdett, az első fordulónál még vezetett, aztán végül másodikként kezdte meg a hátúszást, amelyben egy pozíciót rontott féltávig. Mellúszásban ugyan megtartotta dobogós pozícióját, de a japán Ohasi Jui és az amerikai Emma Weyant elhúzott tőle. A szám ötszörös világbajnoka gyorson sem tudott újítani, sőt, két riválisa is utolérte, majd megelőzte, így végül a szombat esti előfutamban elért idejét jószerivel századra megismételve 4:35.98 perccel ötödikként ért célba. Ez az idő több mint egy másodperccel gyengébb, mint a budapesti Eb-n elért győztes teljesítménye volt májusban.

Tokió, 2021. július 25. Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 25-én. A címvédő magyar sportoló az ötödik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás

“Nem tudom, mi történt a medencében. Azt tudom, hogy mindent kiadtam magamból. Még a tegnapi úszást sem éreztem annyira rossznak, mint a mait. Bosszantó az idő és a helyezés is” – értékelt a szám 32 éves világcsúcstartója, aki megjegyezte, az elért időeredményeken látszik, hogy reggel kellett döntőt úszniuk, ugyanakkor hozzátette, “mindenkinek reggel” van.

MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA HATODIK LETT

A mezőny másik magyar tagja, a mindössze 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória szokás szerint lassan kezdett pillangón és háton, majd mellen indult meg a mezőny után, s végül, akit reális esélye volt, azt meg is előzte, melynek köszönhetően 4:37.75 perces idővel ő is olimpiai pontszerzőként, a hatodik helyen fejezte be a versenyt.

VERRASZTÓ DÁVID BERAGADT A RAJTNÁL

A 32 éves versenyző az előző két ötkarikás játékokról csalódottan távozott, mivel esélyesként még csak döntőbe sem sikerült jutnia, ezért a szombati előfutam után annyit mondott, hogy ha 4:08 perc közelében úszik, elégedett lesz, bármi is a helyezése. Az FTC sportolója beragadt a rajtnál, majd a pillangó után utolsóként fordult a hátra a nyolcfős mezőnyben. A második száz méteren viszont megkezdte a felzárkózást, sorra érte utol a riválisait, ennek köszönhetően a mellúszásnak már ötödikként vágott neki. A táv harmadik negyedében tovább erősítette a pozícióját, az utolsó 100 méter elején harmadik volt. Gyorson óriási verseny alakult ki a dobogós helyekért az amerikai Chase Kalisz mögött, aki jelentős előnyre tett szert. Verrasztó az utolsó méterekre mintha kissé elfáradt volna, így 4:10.59 perces idővel negyedikként csapott célba 21 századdal lemaradva a dobogóról.

“Nagyon nehéz most mit mondani. Ezúttal nem a szégyengéppel kell hazautaznom, de alig több mint két tizeden múlt a dobogó. Az utolsó métereken senki sem lát már, én sem éreztem, hogy jönnek” – értékelt a szám háromszoros Európa-bajnoka és kétszeres vb-ezüstérmese. “Boldog vagyok és boldogan megyek majd nyaralni”. A Rióban ezüstérmes és a 2017-es budapesti vb-n győztes Kalisz mögött honfitársa, Jay Litherland lett a második, míg harmadikként az ausztrál Brandon Smith zárt.

Rajtunk nem múlt Katinka és a keret sikere – így bíztattuk őket a Liszt Ferenc Repülőtéren, amikor indultak:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb