- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Viszlát, PD TDI és társai? Betiltanák a dízeleket Budapesten

- Hirdetés -

Budapest követi a legtöbb európai nagyváros példáját, és lassan kivezetik a lakott területekről az öregedő dízel üzemű gépkocsik használatát – írja a Vezess.hu. Az ügyben konkrét céldátumot terjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé Karácsony Gergely – jelentette ki a főpolgármester, amikor a Greenpeace Magyarország átnyújtotta neki a 45 000 ember által aláírt petíciót, amely az emberek egészségét súlyosan károsító dízelautók kitiltását követeli.

NESZE NEKED, SMOKE AND CHARM!

- Hirdetés -

Már csaknem 300 európai városban hoztak létre ún. alacsony kibocsátási övezeteket, ahol csak meghatározott környezetvédelmi követelményeket teljesítő járművekkel lehet közlekedni. Egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az európai lakosság nagy többsége, ezen belül a magyarok 76 százaléka ért egyet egy ilyen intézkedéssel.

2022. JÚLIUSÁBAN KEZDŐDNE A FOKOZATOS KORLÁTOZÁS

A Levegő Munkacsoport azt javasolja, hogy 2022 júliusától kezdve több éven át fokozatosan vezessék be a korlátozást – először a védett övezetekben, majd a Nagykörút és a Budai körút által határolt területen, végül pedig úgy, hogy a főváros területén 2024-ben csak Euro 4-esnél, 2026-ban pedig csak Euro 5-ösnél jobb besorolású dízelautókkal lehessen közlekedni. A helyi lakosok 2022 júliusáig regisztrált autói átmenetileg mentesülnének a korlátozás alól.

A kormány a Levegő Munkacsoportnak írt levelében már korábban megerősítette, hogy hasznosnak tartaná az alacsony kibocsátási övezetek bevezetését, sőt már 2013-ban részletes útmutatót tett közzé arról, hogy az önkormányzatok miként vezethetnek be ilyen övezeteket.

Az intézkedés nagymértékben elősegítené a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének megvalósítását is, amely egyebek mellett kimondja: »Nem leszünk Európa roncstemetője, a szennyező autók behozatalát szigorúan korlátozzuk.«” – állapította meg Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A civil szervezet javaslata tulajdonképpen azt jelenti, hogy 2024-től a 15 évesnél idősebb dízelautók nem közlekedhetnek Budapesten, majd 2 évvel később már a 11 évnél idősebbek sem.

SZEGEDEN EGYELŐRE NEM VOLT SZÓ DÍZEL-KORLÁTOZÁSRÓL

A Napfény Városában egyelőre nem került szóba hasonló dízel-korlátozás, minden esetre rákérdeztünk a szegedi önkormányzatnál és Mihálik Edvin zöld város programért felelős tanácsnoknál: van – e tervben hasonló Szegeden? Amint megérkezik a válasz, cikkünket frissíteni fogjuk.

Forrás: Vezess.hu

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb