Közélet

Bringautat hoznának létre a Nagykörúton

Egybefüggő kerékpárút épülhet a Nagykörút Szilléri és Boldogasszony sugárutak közötti részére, vagyis, a teljes Római – Brüsszeli – Berlini – Párizsi – Londoni – Moszkvai – Bécsi körút vonalon. Az információk a Közbeszerzési Hatóság oldalán jelentek meg, a projekt még nagyon gyerekcipőben jár, jelenleg a tanulmányterv elkészítőjét keresik.

A teljes “Szeged, Nagykörút fejlesztés-tanulmányterv készítés” című dokumentumot, minden részlettel IDE kattintva találod meg.

KÉT OPCIÓ VAN, KÉT EGYIRÁNYÚ VAGY EGY KÉTIRÁNYÚ BRINGAÚTTAL

A fenti dokumentumból kiderül, egy középen futó buszsávot hoznának létre, valami olyat, mint a Rókusi körúton lévő villamosok esete. A 3 és fél kilométer hosszú kerékpárút megvalósítására két verziót vázolnak fel:

  • az egyik, hogy a buszsáv középen menne, a kerékpárút pedig a járda mellett, a zöld részen – ez esetben kétirányú lenne a bringaút,
  • a másik pedig, hogy mindkét oldalra tesznek a kerékpársávból, egy-egy egyirányú szakaszt.

2029-RE KÉSZÜLHETNE EL

A projekt a 2021-2027-es uniós ciklust célozza meg, ergo papírforma szerint 2029-re kellene, hogy elkészüljön az építkezés, már, ha összejön. Jelenleg annyi biztos, hogy céget keresnek a tervezéshez, plusz az, hogy a beruházás során szem előtt kell majd tartani a közösségi és gyalogos közlekedést, továbbá a zöldfelületi rekonstrukciós célokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb