Mindenmás

Atomcukkerség a szegedi vadasparkban: már a látogatók is megleshetik a pápua szarvascsőrű fiókákat

Az elmúlt egy évben egyedül Szegeden sikerült pápua szarvascsőrű fiókát tenyészteni. A szerelmes madárpár, akiknek a fiókái már elhagyták a költőodújukat, 3 éve érkezett Szegedre.

A szarvascsőrű madarak szaporodása egyedülálló az állatvilágban, a tojó ugyanis szó szerint befalazza magát egy nagyobb faodúba, egy kis nyílást hagyva, amelyen keresztül a párja átadja neki az általa összegyűjtött táplálékot, főként gyümölcsöket, kisebb állatokat. Így a kikelt fiókák csak akkor jutnak szabadba, amikor már elkezdődhet a repülni tanulásuk. Állatkertekben mesterségesen készítenek számukra odút, ahogy mi is tettünk egy kisebb hordó átalakításával. A pár élt a lehetőséggel és fészket is rakott benne, majd sikeresen kiköltötte és felnevelte a fiókáit.

DÍSZES TOLLAIK MIATT VADÁSSZÁK ŐKET AZ ORVVADÁSZOK

Ez a faj az egyik legnagyobb szarvascsőrű, több mint 90 centiméteres testhosszal, és hatalmas csőrrel, ami miatt sokan tukánnak nézik a látogatók közül, pedig azokkal nem áll rokonságban. Az amúgy viszonylag könnyű, de valóban hatalmas csőr a falazásban és a táplálékszerzésben egyaránt a madarak segítségére van. Indonézia délkeleti-részén, Új-Guineán és a környező szigeteken élő pápua szarvascsőrűekre jelenleg a legnagyobb veszélyt az orrvadászatuk  jelenti, főként díszes tollaitól fosztják meg őket. Egyelőre nem számít veszélyeztetett fajnak, de az IUCN Vörös Listája szerint a számuk folyamatosan csökken.

SZAPORÁK AZ ÁLLATOK A VADASPARKBAN

Biztosan szeretnek Szegeden élni az állatok, mert úgy tűnik náluk is beütött a CSOK program. Másra nem tudunk gondolni, hogyan lehetnek ennyire szaporák.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb