Mindenmás

Befogadnál egy cserediákot? Most megteheted: augusztus végéig 15 országból 85 tanuló érkezik hazánkba, ebből 5-6 középiskolás Szegedre és annak környékére

Augusztus végéig 15 országból összesen 85 cserediák érkezik Magyarországra a 2021/22-es tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük 5-6 középiskolás Csongrád-Csanád megyében ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel. Számukra toboroz önkéntes családokat Csongrád-Csanád megye egész területéről a világ legnagyobb nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS) – áll a közleményükben.

Mint írják, az AFS Csongrád-Csanád megyei önkéntesei igen aktívak, így a körzet minden évben fogad cserediákot és utaznak a megyéből csereprogramra. Az elmúlt években például a körzetből 20 diák tanult többek között Írországban, Belgiumban, Peruban, Hongkongban és a Dominikai Köztársaságban. Csongrád-Csanád megyében pedig 25 külföldi (thai, koreai, paraguayi, török illetve olasz) középiskolás diák ismerkedett meg a magyarországi élettel és kultúrával. A megyében 45 aktív önkéntes segíti a nemzetközi diákcsere-szervezet tevékenységét. 

FOGADÓ CSALÁDOK JELENTKEZÉSÉT VÁRJÁK

A nyár végén érkező új cserediákok befogadására az AFS további fogadócsaládok jelentkezését várja Csongrád-Csanád megye egész területéről. Az AFS által idén júliusban, több száz fő megkérdezésével elvégzett, országos felméréséből az derült ki, hogy a magyar lakosság 78 százaléka szívesen befogadna otthonába 3-12 hónapra egy középiskolás, külföldi cserediákot. A Csongrád-Csanád megyei fogadási hajlandóság pedig közelít az országos átlaghoz: a megyei válaszadók több mint háromnegyede, 76 százaléka ugyancsak szívesen vendégül látna egy külföldi fiatalt. A felmérésben igennel válaszolók azt is elárulták, hogy miért, és elsősorban honnan fogadnának cserediákot, illetve, hogy milyen előnyöket remélnek ettől.

NYELVTANULÁS ÉS KÖLCSÖNÖS KULTÚRA MEGISMERÉS

Arra a kérdésre, hogy „Leginkább mi motiválná a cserediák-fogadásban?” az országos felmérésben résztvevők többsége (23,3 százaléka), azt válaszolta, hogy szeretné megismerni a cserediák kultúráját. A Csongrád-Csanád megyei válaszadóknál ez csak a harmadik legfontosabb motivációs tényező (16 százalék). A cserediák-fogadás iránt érdeklődő megyei megkérdezettek 39 százaléka a családja nyelvtanulását segítené így, míg a Csongrád-Csanádban élők 19 százaléka szívesen megismertetné a külföldi diákot a magyar kultúrával. A megyei megszólalók 10 százaléka azt szeretné, hogy a saját gyermeke is közelebb kerüljön a cserediák-léthez, illetve ugyanennyien vannak azok, akik ily módon szeretnének külföldi ismerősöket szerezni. A megyei válaszadók 6 százalékát pedig az motiválja, hogy jó élményeket szerezzen egy cserediáknak.

MINDEGY, MELYIK FÖLDRÉSZRŐL ÉRKEZIK A DIÁK

Az AFS kutatásában résztvevőket arról is megkérdezték, hogy melyik kontinensről fogadnának legszívesebben egy cserediákot. A megyei válaszadók 41 százaléka számára mindegy, melyik földrészről érkezik a diák, de ugyanennyien leginkább egy európai középiskolást látnának szívesen az otthonukban. A felmérésben résztvevők 9 százaléka Ausztráliából származó fiatalt szeretne fogadni, és 3-3 százalék azok aránya, akiknek egy Észak-Amerikában, Dél-Amerikában vagy Ázsiában élő diák lenne szimpatikus.

AZ ELMÚLT ÉVBEN 11 ORSZÁG DIÁKJAI ÉLTEK HAZÁNKBAN

Magyarországon több mint 650 önkéntes segíti az AFS nemzetközi diákcsere-szervezetet. Ennek köszönhetően a 2020/21-es tanévben 51 külföldi (elsősorban olasz, hongkongi, török, illetve belga) középiskolás diák ismerkedett meg hazánkban a magyarországi élettel és kultúrával, azonban a nyár végén Olaszországból, Hongkongból, és Thaiföldről érkező cserediákok befogadására az AFS további családok jelentkezését várja az ország egész területéről. Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy helyi önkéntesekhez fordulhatnak felvilágosításért, illetve a https://www.afs.hu/diakfogadas/ oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. „A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból, egy másik kultúrából érkező emberre” – hangsúlyozza Kovács Mónika, az AFS Magyarország szegedi körzetelnöke.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb