Közélet

46 milliárd forint a magyar kórházak adóssága, közel 3 milliárd a Szegedi Tudományegyetemé

Az idén július végén 46 milliárd forint volt a kórházak adóssága, míg 2020-ban novemberre érték el ugyanezt a szintet – írja Világgazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva. A nyilvánosságra került számok szerint Szegedi Tudományegyetem kórházainak 2.8 milliárd forint az adóssága. A beszállítók egy része nem jut a pénzéhez, a portál szerint az egészségügyi intézmények körülbelül 4500 cégnek tartoznak.

4500 CÉGNEK TARTOZNAK AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK

Rásky László, a kórházi medicinák legnagyobb beszállítóit tömörítő szervezet, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára úgy vélekedett: év végére akár 60 milliárd forintra is nőhet a kifizetetlen számlák összege, amennyiben a kormány nem intézkedik mihamarabb az adósság rendezéséről. A szakember elmondta: a kórházak már kilenc hónapja nem fizetnek a med-tech beszállítóknak, az egészségügyi intézmények körülbelül 4500 cégnek tartoznak.

Hozzátette, hogy a kisebb vállalkozások nagyon nehezen működnek a kifizetetlen számlák miatt, mert a pandémia a gazdaság többi szereplőjével együtt az egészségipari cégeket is megviselte.

2.8 MILLIÁRD A SZEGEDI KLINIKÁK ADÓSSÁGA

A nyilvánosságra került adatok között az is látszik, melyik kórház mennyivel tartozik jelenleg. A legnagyobb állománnyal rendelkező intézmények sorában sajnos mi is ott vagyunk, íme az első három:

  • a Pécsi Tudományegyetem kórházainál a legrosszabb a helyzet, ők már 3.5 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak,
  • második a Debreceni Egyetem 2.9 milliárddal,
  • harmadik a Szegedi Tudományegyetem, 2.8 milliárd forintos adóssággal.

ÚJRA PÖRÖG A MAGYAR GAZDASÁG, AKÁR MÁR ÉV KÖZBEN IS LEHETNE RENDEZNI AZ ADÓSSÁGOKAT

Rásky László mielőbbi adósságrendezést sürgetett, megjegyezve, hogy úgy látja, a magyar gazdaság teljesítménye már év közbeni kórház-konszolidációt is lehetővé tenne. Ezért az Orvostechnikai Szövetség a nyár végén tárgyalásokat kezdeményez az illetékes kormányszervekkel.

KÖSZÖNJÜK, HOGY A VIRTUÁLIS CSALÁDUNKBA TARTOZOL!

A jelenlegi Facebook oldalunk hamarosan megszűnik, kérünk, kövess bennünket az új otthonunkba is! Kattints IDE, kedveld az oldalt, mondj véleményt, küldj témákat, maradj a Szeged 365 Family tagja! Köszönjük, hogy számíthatunk Rád!

Forrás: Világgazdaság

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb