MindenmásSmart Szeged

15 milliárdból épít új gyártócsarnokot megyénkben a világ egyik legnagyobb édesség- és kisállateledel előállító vállalata

Egy közel 1200 négyzetméteres új gyártócsarnok felépítését tervezik, valamint a gyár körüli úthálózat fejújítását, új utak megépítését, és a támogató energiaellátás további korszerűsítését, összehangolva a vállalat fenntarthatósági törekvéseivel – közölte az Index érdeklődésére a Mars. A gyár már most is 100 százalékban megújuló energiából származó áramot használ. A világ egyik legnagyobb édesség- és kisállateledel előállító vállalata a Csongrád-Csanád megyei Bokroson lévő állateledel-gyárában már jelenleg is ezer embert foglalkoztat, ám a közel 15 milliárd forintos, 2022 végére elkészülő beruházás eredményeképp ez további 120 fővel bővül. 

Több pályázó helyszínnel versenyben a Mars a Csongrád-Csanád megyei bokrosi gyárát választotta ki erre a fejlesztésre. “A beruházás elismerés és egyben megerősítés, hogy a Mars bízik a magyar gazdaságban és elégedett a magyar munkatársak teljesítményével” – mondta el a beruházás kapcsán Szabó Gábor gyárigazgató.

A LEGMODERNEBB AUTOMATIZÁLT ÉS DIGITALIZÁLT GYÁRTÓSOK LESZNEK TELEPÍTVE

A fejlesztés részben a mostani termékportfólió gyártási kapacitását bővíti nagyjából 25 százalékkal a jelenleg elérhető legmodernebb, automatizált és digitalizált gyártósorok telepítésével, ami azért új termékek és technológiák bevezetésére is lehetőséget ad majd a jövőben. Jelenleg 50 országba exportálja a cég az itt készülő  Pedigree, Dentastix, Whiskas és Dreamies száraztápokat és jutalomfalatokat. A bővítéshez szükséges munkatársak toborzása a vállalat szerint mérnökök (gépész-, villamos-, élelmiszertechnológiai és minőségbiztosítási), valamint munkavédelmi, illetve termelési szakemberek számára kínál széleskörű lehetőséget. De nemcsak a kapun belül bővülnek a munkalehetőségek: a beruházás megvalósítását követően – mivel mind a vasúti, mind a közúti szállítás jelentősen növekszik majd – a logisztikai rendszerek fejlesztése, a a raktározás, és a szállítmányozás területein jelentős beszállítói partnerkapcsolat-fejlesztés várható. Emellett az alapanyag és csomagolóanyag beszállítói hálózat is bővül majd. A beruházás és a hozzá tartozó új technológiák bevezetése – a karbantartás, üzemfenntartás és mérnökségi munka területein is – több száz új munkatársnak ad új munkalehetőséget c– közölte a társaság. 

ÚJ KUTATÁSI-FEJLESZTÉSI PLATFORMOT HOZNAK LÉTRE

A fejlesztés része az is, hogy egy új kutatás-fejlesztési platformot hoznak létre. “Folyamatosan próbálkozunk a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve új, alternatív és egészséges alapanyagok bevezetésével, illetve a takarmányozási eljárások szélesítésével annak érdekében, hogy a kisállatok a lehető legjobb minőségű és beltartalmi értékű termékeket kaphassák” – indokolta a vállalat a kutatás-fejlesztési részleg létesítését. Azért azt is hozzátették, hogy az is közrejátszik a gyártási folyamatok optimalizálásában, hogy így látják kompenzálhatónak a költségeket. Mint a takarmányár-drágulással kapcsolatos kérdésünkre írták: az infláció, mint minden élelmiszer és takarmányozási üzletágat, őket is érinti. Hosszabb távon pedig úgy látják, hogy a tudatos állattartás térnyerésével világszerte növekszik a házi kedvencek száma és a számukra készült eledel mennyisége is. Így van még tér a növekedésre, amit a pandémiás időszak alatti kisállattartás iránti igény növekedése még hangsúlyosabbá tett. Úgy látják, hogy nem csak a gyártás mennyisége, hanem annak minősége és az értékteremtés is egyre nagyobb szerepet kap a vevők szempontjából. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb