Közélet

Orbán Viktor a Kossuthon: ha lesznek korlátozások, a védettségi igazolványhoz lesznek kötve (frissítve)

Kitört a péntek, elindult a menetrend szerinti miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor csak úgy darálta a bejelentéseket, némi kül – és családpolitika, migráns-téma és LMBTQ után olyan fontos dolgok jöttek, mint:

  • az, hogy akár a teljes 13. havi nyugdíjat kifizethetik jövőre,
  • majdnem 20 százalékos minimálbér-emelés jöhet,
  • a kisvállalkozók is visszakapják a befizetett adójuk egy részét,
  • sőt, szóba kerültek a korlátozások is, ennek kapcsán a miniszterelnök biztosította a szegedieket (is), hogy csakis a védettséggel nem rendelkezőket célozzák meg velük.

ELJÖTTEK A BARÁTAINK

“Nagy forgalom van, egymásnak adják a kilincset a tudósok és a politikusok” – kezdte Orbán Viktor, mint magyarázta, megindult egy vita Európa jövőjéről, a jövő pedig azon múlik, lesz-e gyerek.

Ha nincsenek gyerekek, nincsenek családok, nem érdemes beszélni Európáról. Ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekek helyett Európa migránsokkal próbálja pótolni a népességet. Mi, magyarok próbálkozunk, Magyarország példátlan dolgot tesz. Azért jönnek hozzánk, mert a magyar családpolitika ortodox, példátlan, különleges Európában. Olyasmivel próbálkozunk, amivel más nem. A családpolitika sikerességéhez kell egy, de inkább két évtized családpolitikai rendszer. Nekünk csak tíz évünk volt eddig, még csak félúton vagyunk, de a jelek biztatóak.”

A JÖVŐ NEM A ZÖLDÍTÉSBEN, HANEM A GYEREKEKBEN VAN

Európa jövője nem a digitalizációban, az iparban van, nem a zöldítésben van, hanem a gyerekben, fogalmazott a miniszterelnök. “Lehet migránsokat beengedni, de akkor az ország nem az lesz, ami volt. A Nyugat nem képes saját magát fenntartani. A magyar családpolitika különleges, a legtöbbet mi költjük családpolitikára. Egy-két évtized változatlan családpolitika kell ahhoz, hogy kifejtse hatását” – nyilatkozta.

“NEM FOGADHATJUK EL, HOGY AZ LMBTQ ÉLETFORMÁT VÁLASZTÓ EMBEREK NEVELJÉK A GYEREKEINKET”

“Egy hiányzó magyar gyerek helyett ide lehet hozni egy afrikai gyereket, de ez nem megoldás” – mondta a kormányfő, aki megérti az LMBTQ-életformát választó embereket, de ők a kivételek, és nem lehet hozzájuk igazítani a szabályozásokat.

“Azt nem fogadjuk el, hogy ők neveljék a gyerekeinket. A csekély számú kivétel nem lehet a szabályozás alapja.

A kormányfő szerint a legfontosabb, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. Orbán Viktor szerint ma még nem ez a helyzet, és sokan úgy gondolják, hogy a gyerek elvesz az életéből. Nagyon nehéz a munkát és a gyereknevelést összehangolni. Ha nem hozunk létre egy olyan adórendszert, ami segít, akkor elveszik a gazdasági motiváció – tette hozzá.

Szeretném, ha összekapcsolódna egy gazdasági előnnyel a gyerekvállalás” – tette hozzá.

LE A KALAPPAL A CSALÁDOK ELŐTT

“Le a kalappal a családok előtt” – fejtette ki, majd hozzá tette, nagyon nagy terheket viseltek, és hogy most, az újraindítás minden várakozást felülmúlóan sikerült, ezért döntést kell hozni, mi legyen a többletbevétellel. “Az volna a legigazságosabb, ha a gyermeket nevelők visszakapnák a befizetett adójukat” – mondta a kormányfő. A nemzeti konzultáció ezt megtámogatta.

GAZDASÁGI TERVEK

Az interjú végén a kormány gazdasági intézkedéscsomagjai következtek, mint Orbán Viktor bejelentette,

  • akár a teljes 13. havi nyugdíjat kifizethetik jövőre,
  • majdnem 20 százalékos minimálbér-emelés jöhet,
  • a kisvállalkozók is visszakapják a befizetett adójuk egy részét.

CSAK AZ OLTÁS SEGÍT, DE NEM LESZ KÖTELEZŐ

Orbán Viktor a koronavírus-járványról azt mondta, hogy lesz negyedik hullám. “Majdnem olyan jól ismerjük a vírust, amilyen jól ismer minket” – fejtette ki, majd az oltások témaköre jött.

Magyarországon nem lesz kötelező az oltás, jelentette be. Az utolsó pillanatig a lezárások ellen fog érvelni, ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor az a védettségi igazolványhoz lesz kötve. Azokat kell korlátozni, akik nem oltották be magukat – zárta az interjút a kormányfő.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb